Promo
Foto: Promo/Foto: promo

Taj sportski kompleks jedan od najboljih sportista planete dobro poznaje. Stadion Rolan Garos je teniski teren koji se nalazi u jugozapadnom delu Pariza i dom je Otvorenog prvenstva Francuske, jednog od četiri grend slem turnira, koji sa igra svake godine u maju i junu. Sagrađen je 1928. za potrebe Dejvis kup takmičenja kada je Francuska branila titulu osvojenu godinu ranije. Kompleks sadrži 20 terena uključujući tri velika stadiona - Filip Šatrije, Suzan Lenglen i Simon Matje.

TEREN FILIP ŠATRIJE

Do 2001. godine zvao se Centralni teren, da bi se zatim naziv promenio i sada nosi ime nekadašnjeg francuskog tenisera koji je nakon završetka karijere bio predsednik Teniske federacije Francuske. Za njegovu rekonstrukciju 2019. je uloženo 150 miliona evra. Može da primi 15.525 gledalaca. Kako bi se sprečili problemi kao što su kiša ili nedostatak svetla kada se mečevi igraju noću, terenu je dodat krov na izvlačenje, čija je izgradnja počela još 2017. godine. Teniski stadion Filip Šatrije je treći najveći stadion na svetu, a najveći u Evropi.

TEREN SUZAN LENGLEN

Ime je dobio po francuskoj teniserki koja je osvojila 31 titulu i bila jedna od prvih ženskih internacionalnih sportskih zvezda. Kapacitet terena je 10.068 gledalaca. Ima irigacioni sistem, prvi te vrste za kontrolu nivoa vlage na samom terenu.

TEREN SIMON MATJE

Otvoren je ove godine pod imenom francuskog tenisera koji je titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske osvojio 1938. i 1939. godine. Da bi se uklopio u okruženje botaničke bašte u kojoj se nalazi, teren je konstruisan četiri metra ispod zemlje, a sve njegove strane su sagrađene kao staklenici. On je treći po važnosti i u tome je zamenio teren 1.

I bokseri na teniskom kompleksu

U sklopu teniskog kompleksa na ivici Bulonjske šume, izmeštenog iz užeg centra grada, za medalje će se boriti i bokseri u dvorani u kojoj su instalirani ringovi. Priliku da se domognu pobedničkog postolja imaju tri naša predstavnika - Sara Ćirković, Natalija Šadrina i Vahid Abasov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading