olimpijada
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

52-godišnji francuski pevač Filipe Katerine, koji je igrao grčkog boga Dioniza u performansu na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, oglasio se nakon brojnih komentara i kritika na internetu.

„Ne bi bilo zabavno da nema kontroverzi. Zar ne bi bilo dosadno da se svi slažu na ovoj planeti?“ izjavio je Folipe kratko za francusku BFM TV.

Nisu se svi složili sa njim. „Drag queen ismijavanje Poslednje večere na Olimpijskim igrama? Da li bi se rugali bilo kojoj drugoj religiji kao što je ova? Užasna odluka“, napisao je voditelj Piers Morgan na društvenim mrežama. Neki su čak ovaj performans nazivali sotonskim.

Podsećamo, performans u kojem su učestvovale članice grupe Drag Race France, transrodni model i goli pevač u ulozi starogrčkog boga vina Dioniza, podseća na biblijsku scenu Isusa Hrista i njegovih apostola koji dele poslednju večeru pre raspeća.

Uprizorenje Da Vincijeve slike izazvalo je zgražavanje katolika i drugih hrišćana, posebno u SAD-u, ali organizatori tvrde da im nije bila namera da pokažu nepoštovanje prema vernicima. Navode da izvedba nije imala nikakve veze sa hrišćanstvom, već je bila „odavanje počasti starogrčkoj mitologiji i starogrčkom poreklu Olimpijskih igara“.

Osim toga, kažu, u performansu je bilo 17 učesnika (bez Dioniza). Na Poslednjoj večeri je, napominju, bilo 12 Isusovih učenika, a ne 17.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading