grčka
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook

Posetioci plaže Nea Flogita u Grčkoj suočavaju se sa neobičnim i neugodnim fenomenom dok su na plaži i u moru.

Naime od juče, mnogi su primetili da se u trenutku kada uđu u vodu javlja osećaj peckanja, a zatim svrab. Ovu informaciju podelila je Srpkinja Bojana unutar Fejsbuk grupe "Grčka info", a onda, svojom objavom otkrila da se slična stvar dešava ne samo u drugim letovalištima u Grčkoj, nego i drugim destinacijama u regiji - Hrvatskoj i Crnoj Gori.

"Dragi ljudi kako ste? Od juče u Nea Flogiti kad uđemo u vodu počinje nešto da nas pecka i posle toga se pojavljuje svrab. Voda je skroz čista, nema meduza, ne vide se trava ili alge.

Da li neko zna šta bi to moglo da bude i da li je opasno, naročito za malu decu. Čitava plaža se žali na isto… ", napisala je Bojana.

"Žari kao kopriva"

Ispod njene objave javilo se bezbroj srpskih turista koji su se požalili da isti problem imaju širom Grčke.

"Mene je danas baš pecnulo ispod miške na plaži između Furke i Sivirija, sada je crveno na 3 mesta, kao kopriva kad žari slično tome a znam da nisu meduze, nisam ih videla", napisala je jedna gospođa.

Odmah se javila druga pa dodala:

"Neke žene su pisale u jednoj drugoj grupi za istu situaciju na hrvatskom primorju, navodno neke alge ili planktoni usled previsoke temperature mora".

Najverovatnije planktoni?

Da su najverovatnije planktoni, potvrdili su i drugi.

"Zooplanktoni naseljavaju topla mora, To su praživotinje. 0.15 mm. Zovu ih Zrakaši. Potpuno je bezopasno, to mi je objasnila Grkinja prijateljica iz Biča gde sam ih susretao takođe pre par godina, dok sam ronio. Sada su mora toplija pa je njihova pojava učestalija. Ne treba se mnogo drpati a preporučuje se ispiranje hladnom vodom", posavetovao je na kraju jedan član grupe.

Slična situacija i u regionu

Slična situacija se dešava i u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"Evo nas u Crnoj Gori, a danas smo išli do Dubrovnika. Voda je sve samo nije topla a toga što gricka ima i ovde, neke minijaturne ribice, gotovo da ih je nemoguće videti. Nema veze sa temperaturom mora", "Potvrđujem da je ista situacija i u Hrvatskoj", pisali su oni

Jedan član je ipak našao mesta da se malo i našali, posebno na komentar da toliko "voda pecka" da liči na truju.

"Ne kaže se za džabe 'otišao na odmor da puni baterije'. Trofazna ništa strašno, ja još dan danas pucketam od prošle god", našalio se on.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading