brak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Svadbeni običaji širom sveta mogu doneti brojne lepe prakse koje i drugi usvajaju. Međutim, postoje i neki pomalo bizarni običaji. Čini se da takvi na Balkanu nikada ne bi prošli. Jedan od njih je onaj koji postoji u Švedskoj.

Ljubljenje mlade i mladoženje, ali ne tri puta

Gosti u Švedskoj ljube mladence. Mada ne u smislu srpskog običaja, da mladence uz čestitke poljubi nekoliko stotina gostiju. Naime, ako tokom svadbe mladoženja izađe u jednom trenutku iz bilo kog razloga, onda svi neoženjeni momci imaju priliku da poljube mladu. Isto važi i za mladoženju i devojke ako mlada napusti salu, piše K1.

Svadbena torta protiv zlih duhova

Kako bi osigurali sreću i odbranu od zlih duhova, potrebno je da par iseče zajedno svoju svadbenu tortu, novi muž i žena zajedno drže nož, a zatim svaki gost obavezno pojede parče torte.

U Švedskoj, majka neveste tradicionalno svojoj ćerci stavlja zlatnik u desnu cipelu, a njen otac joj daje srebrni novčić za njenu levu, na ovaj način pokušavaju da se osiguraju da njihova ćerka nikada neće biti siromašna. Kada se devojka u Švedskoj veri, uobičajeno je da dobija verenički prsten. Zatim, za vreme venčanja suprug stavlja burmu na prst njegove nove neveste, kao i prsten mmaterinstva, što bi značilo da žena nosi tri zlatna prstena.

Iako detalji mogu da variraju od zemlje do zemlje, mnogi običaji i tradicija su isti. Kroz sve običaje postoje neizostavni rituali u ime plodnosti, kao priznanje da cilj braka nije da budemo par, nego da postanemo porodica.

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading