Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da li sa uključenim klima uređajem možemo da spavamo ili ne, pitanje je koje sve svake godine ponavlja. Ako ne poštujete određena pravila, možete da nanesete štetu. To je na svojoj koži osetila Liana Foster iz Londona koja je početkom meseca bila u Turskoj na odmoru. Zaspala je sa uključenom klimom, a ujutru je primetila bele tačkice na krajnicima. Liana je otišla kod lekara, a doktori su joj rekli da mora da ostane u bolnici jer ima teški tonsilitis, odnosno upalu krajnika.

"Doktori su mi rekli da je moje stanje verovatno izazvano ustajalim vazduhom iz klima-uređaja u sobi. Osećala sam se baš loše, nisam mogla ni da jedem ni da pijem. Mislila sam da opet imam koronu. Nemojte spavati sa uključenom klimom, da se ne biste razboleli kao ja", upozorila je uz snimak iz bolnice u kom je prikazala da je primila infuziju.

 

@lianafoster Can we make a comeback from this one? #aircon #holiday ♬ just a girl - autumnaudios

 

Liana je tri dana primala injekcije dva puta dnevno, nakon čega joj se stanje poboljšalo. Tonsilitis se javlja kada virus ili bakterija uđu u usta ili nos i budu zarobljeni krajnicima. Kada se to dogodi, imuni sistem će napasti "napadače" i pokrenuti zapaljen odgovor, izazivajući groznicu i oticanje.

Tonsilitis je čest, a većina ljudi doživi barem jednu takvu epizodu pre nego što odrastu. Najčešće se javlja kod dece između 5 i 15 godina, ali može da se javi i između 15 i 25 godina. Rizik od upale krajnika ima tendenciju da se smanjuje kako osoba stari. Tonsilitis je podeljen na tri tipa, koji zavise od učestalosti pojave tonsilitisa i njegovog trajanja:

Akutni tonzilitis uključuje slučajeve u kojima simptomi traju od tri dana do oko dve nedelje.

Ponavljajući tonsilitis se javlja kada osoba pati od više epizoda upale krajnika tokom jedne godine.
Slučajevi hroničnog tonsilitisa imaju simptome koji traju duže od dve nedelje.

Mogući simptomi tonsilitisa:

akutna bol u grlu
teškoće ili bol prilikom gutanja
glas grubog zvuka
neprijatan zadah
groznica
jeza
bol u uhu
bol u stomaku
glavobolja
ukočen vrat
osetljivost vilice i vrata zbog otečenih limfnih čvorova
krajnici koji izgledaju crveno i otečeno
krajnici sa belim ili žutim mrljama

(Mondo)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading