dečak koji plače
Foto: Printscreen/www.pinterest.com/Pim Jansen

Jedne noći, porodica Hal iz južnog Jorkšira ostala je bez svog doma u požaru. U vatri je uništena sva njihova imovina osim jedne stvari – slike uplakanog dečaka.

Ovaj događaj dobio je jeziv ton kada je britanski časopis "The Sun" 4. septembra 1985. godine objavio intervju s vatrogascem koji je potvrdio da je gasio mnoge požare u kojima je slika uplakanog dečaka bila jedina netaknuta stvar na zgarištu.

Nakon objavljivanja članka, redakcija je primila mnogobrojna pisma u kojima su čitaoci opisivali slične slučajeve. U svim tim pričama, jedini predmet koji je ostajao čitav u požarima bila je upravo slika uplakanog deteta.

Mnogi su zbog ovih priča sliku proglasili ukletom. Vatrogasci, koji su prvi primetili neobične slučajeve, uklonili su slike iz svojih domova verujući da one privlače nesreću.

Originalnu sliku, po kojoj su nastale brojne verzije i reprodukcije uplakanog dečaka i devojčice, naslikao je italijanski umetnik Đovani Bragolin. Reprodukcije su masovno distribuirane širom sveta nakon pedesetih godina prošlog veka.

Prema nekim izvorima, prvi naslikani dečak bio je Don Bonito, koji je slučajno izazvao požar u kojem su nastradali njegovi roditelji. Priča se da ga je umetnik Đovani usvojio i zlostavljao.

Testiranjem otpornosti slike na plamen, utvrđeno je da je platno premazano zaštitnim slojem laka otpornim na vatru, što objašnjava zašto je slika ostajala netaknuta u požarima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading