Vatreni mrav
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ovi invazivni insekti ne samo da predstavljaju pretnju za lokalne ekosisteme, već i za javno zdravlje, posebno zbog njihovog bolnog i potencijalno alergijskog ujeda.

Širenje i uticaj na ekosisteme

Vatreni mravi, poznati po svojoj agresivnosti i sposobnosti da brzo kolonizuju nova područja, šire se globalno trgovinom i transportom. Njihovo prisustvo u novim sredinama često dovodi do smanjenja biodiverziteta, jer oni efikasno nadmašuju domaće vrste i remete prirodnu ravnotežu. U Americi su vatreni mravi već izazvali velike ekonomske štete, uništavajući usjeve i oštećujući električnu opremu.

Zdravstveni rizici

Za ljude, ujedi vatrenih mrava mogu biti izuzetno bolni i mogu izazvati alergijske reakcije, koje u nekim slučajevima mogu biti fatalne. Osobe koje su alergične na njihov otrov moraju biti posebno oprezne. U zajednicama pogođenim ovim mravima, javnost se savetuje da izbegava njihova gnezda i da preduzme odgovarajuće mere opreza.

Suočeni sa ovim izazovom, naučnici i vlasti rade na razvoju efikasnih metoda kontrole i suzbijanja vatrenih mrava. Ovo uključuje upotrebu specifičnih pesticida, biološku kontrolu pomoću prirodnih neprijatelja, kao i edukaciju lokalnih zajednica o načinima prepoznavanja i zaštite od ovih invazivnih vrsta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading