žena trudna sa 50 godina
Foto: Printscreen/www.tiktok.com/southtexasmom

Grejs Kolins iz Južnog Teksasa razbija ove predrasude svojom pričom o trudnoći u 50. godini.

U ekskluzivnom intervjuu za časopis People, Grejs je ispričala kako je pažljivo pristupila svojoj trećoj trudnoći, osiguravši da je dovoljno zdrava pre nego što je započela tretmane vantelesne oplodnje.

Majka troje dece, koja je u braku 11 godina s 15 godina mlađim suprugom, nije oklevala sa trudnoćom iako je u godinama kada je začeće i rođenje deteta izuzetno teško.

"Uradila sam sve potrebne pretrage - mamografiju, kolonoskopiju, papa test, ehokardiogram, krvnu sliku i sve drugo što je bilo potrebno da bih se uverila da sam potpuno zdrava i spremna za još jednu bebu."

"Takođe, vodila sam računa o težini i da budem aktivna. Svaka moja trudnoća imala je svoje izazove, ali sa svakom novom bilo je lakše.'' rekla je Grejs.

Na svom TikTok profilu, Grejs je podelila kako joj deca pomažu da ostane mlada i kako je njeno telo naučilo da se nosi s izazovima trudnoće. Osećala se umornije kada je bila trudna sa 44 godine nego sa 50.

Kasna trudnoća nosi određene rizike, a Grejs je otvoreno pričala o izazovima, priznavši da je bila predmet napada i da su se mnoge žene plašile da ne prođu kroz isto.

"Želim da naglasim da ovo nije spontano začeće. Pokušavala sam dugo da ostanem u drugom stanju, ali je veoma teško prirodnim putem zatrudneti u mojim godinama. Sve moje trudnoće su bile rezultat vantelesne oplodnje i sve su unapred planirane", izjavila je ona za People.

Grejs je svog supruga upoznala u 40. godini, što je značilo kasni početak majčinstva i moguće probleme s neplodnošću. Zato je koristila vantelesnu oplodnju.

Prvo dete je dobila u 44. godini, drugo dve godine kasnije, a treće je planirano zatrudnela sa 50 godina.

Grejs poručuje ženama da, iako nije uobičajeno imati decu u kasnim godinama, njen primer daje nadu da je majčinstvo moguće i kasnije u životu. Deleći svoja iskustva na društvenim mrežama, istakla je i pozitivne aspekte kasnijeg rađanja.

,,Bilo bi sjajno ako možete zamrznuti jajne ćelije pre 35. godine. To mnogo olakšava stvari kasnije. Pored toga, pronađite proverenu kliniku za plodnost u kojoj se osećate opušteno. '' savetuje Grejs. Takođe, naglasila je važnost fizičke brige o sebi.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading