Tito i pionirka
Foto: Printscreen/youtube.com/RTS obrazovno-naučni program-Zvanični kanal

Iako nadimak Tito može zvučati neobično za naše krajeve, njegovi koreni su duboko ukorenjeni u Titovom zavičajnom kraju – Zagorju. Dva poznata kajkavska pisca, Tituš Brezovački i Ksaver Šandor Gjalski, takođe su nosila ime Tito.

Tituš Brezovački, rođen 1757. godine, bio je autor čuvene komedije "Matijaš Grabancijaš Dijak".

Ksaver Šandor Gjalski, čije je pravo ime bilo Ljubomil Tito Josip Franjo Babić, rođen je u dvorcu Gredice u Zagorju, mestu koje je samo 15 kilometara udaljeno od Titovog rodnog Kumrovca.

Titova rodna kuća

www.wikipedia.com/javno vlasništvo

 

Tito je često bio upitan o poreklu svog nadimka, na šta je odgovarao: „To je uobičajeno ime u Zagorju i nema nikakvo posebno značenje“. Jednostavno mu se dopao zvuk imena.

Tokom svog života, Tito je koristio mnoge druge nadimke i lažna imena: Valter (u Kominterni), Ivan Kostanjšek, Slavko Babić, kao i švedski pasoš na ime Džon Aleksandar Karlson i kanadski pasoš na ime Spiridon Mekas.

Nadimak Tito imao je posebnu ulogu tokom Drugog svetskog rata, jer je zbunjivao strane sile.

Tito i princ Filip

youtube.com/British Pathé

 

Dok su jedni pokušavali da otkriju ko se krije iza tog imena, drugi su verovali da Tito uopšte ne postoji, smatrajući da je ime Tito predstavljalo kolektivno rukovodstvo komunističke internacionale u Jugoslaviji.

Tako, nadimak Tito, iako možda jednostavan i običan u svom poreklu, nosio je sa sobom slojeve značenja i stratešku važnost tokom ključnih istorijskih trenutaka.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading