Mata Hari
Foto: Printscreen/www.instagram.com/loving_inspo25

Rođena je 7. avgusta 1876. godine u holandskom gradu Leuvardenu. Nakon burnog života koji ju je odveo u egzotične zemlje i visoko društvo Pariza, završila je tragično - streljana je 15. oktobra 1917. godine, u 41. godini, zbog optužbi za špijunažu.

Margareta je u mladosti napustila Holandiju i preselila se na Javu, gde je živela neko vreme, a zatim se početkom 20. veka preselila u Pariz.

U Parizu je postala poznata kao egzotična plesačica, uzimajući umetničko ime Mata Hari, što na indonezijskom i malajskom jeziku znači "sunce". Njen zavodljiv i provokativan stil brzo je osvojio publiku, a ona je postala simbol erotskog plesa i senzacija pariškog noćnog života.

Iako je svoj uspeh temeljila na izmišljenim pričama o egzotičnom poreklu i indijskoj svešteničkoj kasti, Mata Hari je bila vrlo uspešna u održavanju veza s mnogim visokim časnicima i uticajnim ljudima, uključujući političare iz Francuske, Rusije i Nemačke.

Njene veze i slobodan pristup visokim društvenim krugovima činili su je idealnom osobom za špijunažu.

Kada je izbio Prvi svetski rat, Holandija je ostala neutralna, što je omogućilo Margareti slobodno kretanje između zemalja u sukobu.

Ipak, 1917. godine, francuska tajna služba presrela je nemačke radijske poruke koje su identifikovale nemačkog špijuna pod šifrom H-21. Francuzi su verovali da je taj špijun Mata Hari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @loving_inspo25

Mata Hari je uhapšena 13. januara 1917. u Parizu i ubrzo izvedena pred sud, gde je osuđena za špijunažu za Nemačku. Optužena je da je njen rad doprineo smrti hiljada savezničkih vojnika. Iako su dokazi protiv nje bili slabi, ona je osuđena i streljana 15. oktobra 1917. godine.

Nakon njene smrti, telo Mate Hari nije tražila nijedna porodica, pa je iskorišćeno u medicinske svrhe. Njena glava je balzamovana i smeštena u pariški Muzej anatomije, ali je tokom godina misteriozno nestala.

Mata Hari je ostala upamćena kao arhetip fatalne žene, a njen život je inspirisao brojne knjige, filmove i druge oblike umetnosti.

Najpoznatiji prikaz njenog života je film "Mata Hari" iz 1931. godine, u kojem je glavnu ulogu tumačila Greta Garbo. Iako je radnja filma bila prilagođena publici, on je dodatno učvrstio sliku Mate Hari kao smrtonosne i zavodljive špijunke.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading