najstariji Jugosloven
Foto: Printscreen/www.x.com/Yugopapir

 Kada su novinari Yugo papira 1978. godine posetili Mehu, bio je u dubokoj starosti, sedeo je ispred svoje kuće i prisećao se vremena kada je u njegovom selu bilo samo šest kuća, a u Tesliću samo jedna.

Meho je kroz život prošao kao najamni radnik, radeći uglavnom na poljoprivrednim imanjima, sečući drva i čuvajući koze. Iako nije služio vojsku zbog urođene mane (kraće leve noge), Meho je živeo dug i skroman život.

Njegova ishrana, koja se sastojala uglavnom od kozijeg mleka, sira, kajmaka i kisele vode, bila je njegov recept za dugovečnost.

Nikada nije konzumirao alkohol niti pušio, a često je pio sveže kozje mleko direktno sa pašnjaka.

Zanimljivo je da je u poznim godinama dobio treći set zuba, koji su bili potpuno zdravi, i imao je snagu da zubima podigne jare od 30 kilograma.

Nakon što je ostao bez najbližih pre četrdeset godina, o njemu su se brinuli Mehmed i Rukija Ćorić, koji su mu sagradili manju kuću i obezbedili osnovne potrebe.

Meho Hadžić je preminuo 1979. godine, u svojoj 131. godini, što je navedeno na njegovom spomeniku.

Njegova dugovečnost i jednostavan način života postali su inspiracija, a njegov lik je čak bio prikazan na flašama jednog brenda mineralne vode iz Tešnja.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading