depresija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Prema ovom istraživanju, plave, tamne ili sive nijanse na fotografijama mogu biti znakovi depresije.

Tim, predvođen profesorima Endrjuom Risom i Kristoferom M. Danfortom, razvio je program koji koristi specijalne algoritme za analizu boja na fotografijama i tako precizno identifikuje korisnike sa kliničkom depresijom.

Istraživanje je obuhvatilo 166 profila na Instagramu i analiziralo 43.950 fotografija, sa tačnošću dijagnoze od 70%.

Studija je pokazala da su osobe sa depresijom sklonije postavljanju fotografija koje su tamnije, zamagljene ili slabijeg intenziteta boja.

Takve fotografije često imaju malo "lajkova" i retko koriste filtere, a kada se koriste, obično su crnobele boje. S druge strane, korisnici koji nisu depresivni postavljaju svetlije i toplije fotografije.

Istraživači napominju da se sadržaj koji delimo na društvenim mrežama može koristiti za bolje razumevanje mentalnog stanja ljudi, čak i kada to nismo svesni.

Iako postoje etičke rasprave o prikupljanju ovakvih podataka, istraživanje potvrđuje da naša online aktivnost može otkriti mnogo o našem emocionalnom stanju.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Emotivan trenutak: Aleksandra Perišić u zagrljaju svojih prijatelja! #alo #alodnevnenovine #alonovine #foryou #fypシ #viraltiktok #srbija ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading