PREPORUKA DOKTORA VALDUA Ovo su 7 najzdravijih vrsta namirnica koje treba jesti za želudac i jetru!
Namirnice bogate antioksidansima, zdravim mastima i korisnim spojevima pomažu u obnavljanju tkiva, smanjuju oksidativni stres i podržavaju prirodne procese obnove u telu, prenosi she finds.
Doktor Ralf Valdu izdvojio je nekoliko najzdravijih vrsta namirnica koje imaju protivupalna svojstva i trebalo bi ih češće konzumirati.
Kurkuma
Kurkuma je popularan začin koji sadrži kurkumin, spoj snažnih protivupalnih svojstava. Ovaj spoj pomaže smanjenje upale inhibicijom upalnih puteva i enzima, što može pomoći u ublažavanju stanja povezanih s upalom u jetri i želucu.
Valdo ističe da često preporučuje dodavanje kurkume u hranu i pića. "Klijenti navode poboljšanu probavu, manje bola i bolji nivo energije", objašnjava on za She Finds.
Masna riba
Poznato je da je zdravo konzumirati masnu ribu. Ova vrsta ribe sadrži selen i druge antioksidanse koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala.
Selen posebno igra ulogu u smanjenju upale jetre i podržavanju antioksidativne obrane.
Doktor objašnjava da "masna riba s visokim udelom omega-3 masnih kiselina, poput lososa i sardina, smanjuje upalu i podržava zdravlje creva i hormona. Takođe, konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama pozitivno utiče na metabolizam i raspoloženje."
Ekstra devičansko maslinovo ulje
Ekstra devičansko maslinovo ulje hvaljeno je zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti, posebice protuupalnih svojstava i pozitivnog uticaja na zdravlje jetre i želuca, prenosi She Finds. "Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu, protuupalnu mast koja pomaže probavi i štiti sluznicu creva. Korištenje maslinovog ulja umesto drugih masti pomaže smanjiti upalu u crevima i telu", ističe Valdu.
Šta još možete dodati u ishranu?
Doktor je još izdvojio da možete češće konzumirati namirnice koje sadrže probiotike, te čaj od đumbira i kurkume.
Veruje se da je ovaj čaj dobar za potporu detoksikaciji jetre, smanjenju upale želuca i promicanju celokupnog zdravlja probavnog sistema.
Što se tiče probiotika, oni mogu pomoći u ublažavanju simptoma gastrointestinalnih tegoba, poput nadutosti, gasova i dijareje, koji su često povezani s upalom.
Poboljšanjem probave i pokretljivosti creva, probiotici pridonose opštoj udobnosti i radu želuca.
"Probiotici koji se nalaze u jogurtu, kefiru, kimchiju i kiselom kupusu obnavljaju crevnu floru potrebnu za rad jetre i probavu. Dnevni unos probiotika može ublažiti teskobu, poboljšati raspoloženje i ojačati imunitet", zaključuje Valdu.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)