bar
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

 Dok je šetao obalom na Dugom otoku kod uvale Sakarun, primetio je nešto što je ličilo na plovak za ribolov. Međutim, kada ga je podigao, shvatio je da je predmet teži od običnog plovka i da ima savitljivu antenu.

Iako je bio u lošem stanju zbog izloženosti moru, sitnim slovima su se nazirale reči "wildlife" i "scientific instrument". Radoznao i kao ljubitelj prirode, Damir je odlučio da ga ponese sa sobom.

Istražujući na internetu, otkrio je da se radi o sofisticiranom uređaju pod nazivom MiniPAT, koji služi za praćenje velikih morskih životinja.

Ovaj uređaj beleži podatke poput GPS lokacije, dubine, temperature, svetlosti i brzine kretanja, a podaci se šalju putem satelitske veze kada se uređaj odvoji od životinje i ispliva na površinu.

ajkula pliva

Foto: Shutterstock

 

Svestan vrednosti uređaja, Damir je odlučio da ga vrati vlasnicima. Na uređaju je pronašao kontakt podatke na italijanskom jeziku, ali kako ne govori italijanski, poslao je e-mail italijanskim institutima za biologiju mora.

Njegova strategija je uspela, te mu se ubrzo javio naučnik iz Barija koji je postavio taj uređaj na morskog psa modrulja. Naučnici su organizovali preuzimanje uređaja, a Damir je bio nagrađen za svoj trud.

Damir je napisao ovaj tekst kako bi podigao svest o važnosti ovakvih uređaja među ljubiteljima prirode, meštanima i turistima.

Smatra da bi se procenat gubitka ovih uređaja mogao smanjiti ako bi ljudi bili svesniji njihovog postojanja i značaja za očuvanje morskog života.

Kako izgleda ovaj uređaj, pogledajte OVDE

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading