Prava uspavana lepotica
Foto: Printscreen/www.instagram.com/indiatimes

 Rođena 15. maja 1859. godine u malom britanskom selu Turvil, Elen je živela običnim životom sve dok jednog dana, kada je imala 11 godina, nije zaspala i ostala u tom stanju narednih devet godina.

Njena porodica, koja je vodila miran život nakon smrti njenog oca i majčine ponovne udaje, bila je šokirana kada se Elen jednog jutra nije probudila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Indiatimes (@indiatimes)

Lokalni lekari nisu mogli da objasne njeno stanje, a njena situacija privukla je pažnju stručnjaka iz cele zemlje, pa čak i iz inostranstva. Svi su pokušavali da je probude različitim metodama, ali ništa nije uspevalo. Elen je i dalje spavala.

Priča o Elen Sadler postala je senzacija, a ljudi su dolazili u njeno selo kako bi videli uspavanu devojčicu i donirali novac za njeno lečenje, iako nije bilo očiglednog načina da joj se pomogne.

Majka ju je godinama hranila kroz mali procep u njenim ustima, dok je Elen ostajala u stanju dubokog sna. Nažalost, njena majka je preminula 1880. godine od srčanog udara, verovatno uzrokovanog stalnim stresom zbog ćerkinog neobjašnjivog stanja.

Pet meseci kasnije, Elen se iznenada probudila, na Novu godinu 1881. godine, nakon devet godina sna. Probudio ju je svet potpuno drugačiji od onog koji je napustila. Iako se fizički probudila kao odrasla žena, mentalno je još uvek bila dete.

Njen život nakon buđenja bio je izazovan, jer se morala prilagoditi svetu koji je znatno napredovao dok je ona spavala. Udala se, rodila šestoro dece i živela relativno povučen život do svoje smrti 1901. godine.

Lekari su kasnije razmatrali mogućnost da je Elen patila od narkolepsije, retkog stanja mozga koje uzrokuje iznenadno i dugotrajno spavanje. Iako se smatra da je njeno stanje možda posledica ovog poremećaja, nikada nije postavljena konačna dijagnoza.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading