devojka se prejeda
Foto: Printscreen/www.tiktok.com/bokibitesasmr

Snimci na kojima pojedinci, kao što je mlada Korejka Boki, konzumiraju ogromne količine hrane pred kamerom privlače pažnju zbog svoje neobičnosti i vizuelne senzacije.

Boki, sa svojim kanalima na YouTube-u i TikTok-u, postala je jedna od najpoznatijih mukbang zvezda, a njeni snimci privlače publiku kako zbog hrane koju jede, tako i zbog načina na koji to radi.

Iako mnogi ljudi ove video-snimke gledaju kao zabavu ili čak kao način da zadovolje želju za hranom posmatrajući druge kako jedu, fenomen mukbanga ima i mračnu stranu.

Ekstremno prejedanje koje karakteriše ove video-snimke može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, probavne smetnje i druge komplikacije.

Tragična smrt kineskog mukbangera Pana Ksiaotinga, koji je preminuo od rupture želuca nakon konzumiranja ogromne količine hrane, pokazuje koliko ovaj trend može biti opasan.

Iako se mnogi mukbangeri oslanjaju na ovu vrstu sadržaja kao način da zarade novac, postoji sve veća zabrinutost da ovakvi snimci promovišu nezdrave navike i poremećaje u ishrani.

@bokibitesasmr Cold bean soup noodles and sweet fried chicken #mukbang ♬ original sound - BokiBites ASMR

Psiholozi upozoravaju da ovakvi snimci mogu podsticati ciklus prejedanja i negativno uticati na gledaoce, posebno na mlađu populaciju.

Neki stručnjaci smatraju da su mukbang video-snimci postali popularni zbog osećaja usamljenosti među mnogim ljudima, koji kroz posmatranje ovih snimaka dobijaju virtuelnu interakciju i osećaj društvenosti.

Međutim, kako se broj mukbang video-snimaka povećava, tako raste i potreba za regulisanjem ove vrste sadržaja, kako bi se zaštitilo javno zdravlje i promovisale zdravije prehrambene navike.

U nekim zemljama, poput Kine, već su preduzete mere za suzbijanje ovakvih sadržaja, ali problem ostaje globalan, pa mnogi pozivaju na širu regulaciju i edukaciju o rizicima prejedanja.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading