stres
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 U takvim slučajevima, drevni "Egipatski metod" rashlađivanja može biti korisno rešenje. Ovaj metod, koji se koristio pre stotina godina u Egiptu, može pružiti olakšanje tokom vrelih noći i omogućiti bolji san.

Suština metode je jednostavna: pre spavanja se koristi vlažna tkanina da se rashladi telo.

Tanak čaršav ili frotir se potopi u hladnu vodu, dobro iscedi, tako da ostane vlažan, ali ne potpuno mokar, i potom se njime prekrijete dok ležite na suvom čaršavu.

Vlažna tkanina će rashladiti telo, a isparavanje vode tokom noći dodatno će osvežiti prostoriju.

spavanje

Foto: Shutterstock

 

Iako ova metoda ima svoje prednosti, poput neposrednog olakšanja i hlađenja, postoje i neki nedostaci. Previše vlažna posteljina može izazvati osećaj nelagodnosti ili probuditi vas usred noći, pa je važno pravilno iscediti tkaninu.

Takođe, ovaj metod nije idealan za one koji su osetljivi na vlagu ili imaju problema sa spavanjem na vlažnim površinama.

Prilagođavanje drevnih tehnika savremenim uslovima može biti zanimljivo i korisno, posebno kada su u pitanju ekstremne letnje temperature.

Ako tražite alternativu klima uređajima i ventilatorima, Egipatski metod može biti jednostavno, prirodno rešenje za bolje noćno rashlađivanje.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading