venčanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dok je opšte poznato pravilo da niko osim mlade ne treba da nosi belu boju na venčanju, crvena boja se takođe smatra spornom zbog više razloga.

Gabrijela Hurvic, stručnjak za organizaciju venčanja, ističe da je crvena boja vizuelno dominantna i da lako može skrenuti pažnju sa mlade i mladoženje, što je jedan od ključnih razloga zašto se izbegava

Pored toga, tradicionalni stavovi, posebno među starijim generacijama, često dovode do toga da se crvena boja smatra neprikladnom za crkvena ili zvanična okupljanja.

Međutim, ono što ovu boju čini posebno intrigantnom je dugogodišnji mit da crvena haljina na venčanju simbolizuje da je osoba koja je nosi imala vezu sa mladoženjom.

žena

 

 

Iako je ovo u osnovi praznoverje bez ikakve istinite osnove, priča i dalje opstaje, što može izazvati neprijatnosti među zvanicama.

Moderne interpretacije venčanja sve više pomeraju granice tradicionalnih normi, te mnogi parovi uvode kreativne dres kodove i dozvoljavaju više slobode u izboru boja, piše daily mirror. 

Iako se crvena boja i dalje često izbegava iz poštovanja prema ovim starim običajima, nema razloga da se striktno drži ovog pravila, posebno ako par ima opušteniji pristup organizaciji venčanja.

,,Za sestrinu svadbu sam odabrala crvenu haljinu, a onda su me svi pitali: Pa, zar nisi znala da je to zabranjeno? Zbog toga sam postala skoro paranoična i na kraju sam odabrala drugu haljinu.'' glasio je jedan od komentara

Komentari kao što je ovaj, gde je gošća odustala od crvene haljine zbog pritiska okoline, pokazuju koliko snažno društvene norme mogu uticati na odluke ljudi, čak i kada su bazirane na mitovima.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Da li više volite da upoznajete ljude uživo ili preko društvenih mreža? #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #alo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading