arheologija
Foto: Alo/Shutterstock

Riznica sadrži oko 1.600 novčića, a otkrivena je sasvim slučajno tokom radova na postavljanju cevi za lokalni bazen.

Do ovog fascinantnog otkrića došlo je zahvaljujući Klausu Feleu, lokalnom stanovniku, koji je, na zahtev Državne kancelarije za zaštitu spomenika, nadgledao radove.

Kada je primetio male metalne pločice, odmah je obavestio nadležne službe, što je dovelo do otkrića oko 1.000 novčića u prvom iskopavanju. Kasnijim pretragama detektorima metala otkriveno je dodatnih 600 novčića.

Ovi novčići, prema proceni stručnjaka, potiču iz kovnica u Brajsahu na Rajni, Cofingenu i Frajburgu, a iskovani su oko 1320. godine, piše arkeo news. 

Takođe, novčići iz Bazela, Sankt Galena, Ciriha i drugih mesta takođe su deo ove značajne kolekcije. Ova riznica pruža vredan uvid u ekonomske aktivnosti, trgovinu srebrom, i rad kovnica u srednjovekovnoj Evropi.

Arheolozi procenjuju da je u 14. veku za ovaj novac moglo da se kupi oko 150 ovaca, što ukazuje na značajnu vrednost riznice.

Iako je ovo jedno od najvećih otkrića u Nemačkoj, širom sveta su otkrivene još veće riznice, poput one u Japanu, gde je prošlog novembra pronađeno 100.000 novčića.

Ovo otkriće obogatiće naše razumevanje srednjovekovne ekonomije i pružiti nove podatke o životu u Evropi tog doba.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading