isus hrist
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na Preobraženje se događaju značajne promene u prirodi: lišće na drveću počinje da žuti i opada, voda postaje hladnija, a kamen se čini kao da se preobražava u vodi.

Srpska pravoslavna crkva i vernici u ponedeljak slave Preobraženje Gospodnje. Ovaj praznik posvećen je Hristovom preobraženju na gori Tavor, kada je otkrivena božanska priroda Isusa Hrista i najavljeno njegovo stradanje i slava. Treće godine svog propovedanja na zemlji, Isus je povedeo apostole Petra, Jakova i Jovana na goru Tavor, gde se njegovo lice izmenilo i zasijalo kao sunce, a odeća postala blistava i bela kao sneg, kako piše Biblija. Ovaj trenutak označava prvo otkrivanje božanske prirode Isusa pred apostolima.

Na ikonama Preobraženja, Isus je prikazan na gori okružen svetlošću, sa Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola uplašeni leže na zemlji.

Uoči praznika, običaj je da žene oko ruke vežu crveni ili beli konac i zamisle želju. Ako konac ne pukne tokom dana, želja će se ispuniti.

Na Preobraženje se takođe veruje da se priroda menja: lišće se menja, voda postaje hladnija, a nebo se u sred noći tri puta preobražava. Postoji verovanje da se na ovaj dan ne treba odmarati ili spavati, jer ko spava, biće pospan celu godinu.

Takođe, nije preporučljivo plač ili prekomerno pijenje, jer se veruje da će to dovesti do problema tokom cele godine.

Obavezno je da na ovaj dan prvi put probate grožđe, a dan je postan, obogaćen ribom i vinom. U šumadijskim selima, običaj je da se pričešćuju u crkvi.

Crkveni vašari i narodne svečanosti se održavaju širom Srbije. Veruje se da ako je vreme lepo na Preobraženje, sledeće godine neće biti dobra letina.

Preobraženje Gospodnje se u pravoslavlju često naziva letnjim Bogojavljenjem, jer se i tada, prema verovanju, otvaraju "Božja vrata" na nebu i pojavljuje se Gospod koji ispunjava želje. Praznik uvek pada tokom Gospojinskog posta, a praznična trpeza je posna, obogaćena ribom i vinom, dok se u crkvama na kraju svetih liturgija osveštava grožđe. Mnoge crkve su posvećene ovom prazniku, a u mnogim mestima se održavaju vašari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading