Pinokio
Foto: Printscreen/Youtube/Disney Movies

Diznijev film iz 1940. godine baziran je na italijanskoj priči koju je Karlo Kolodi napisao 1880. godine pod naslovom "Avanture Pinokija". Iako je Dizni ublažio priču i prilagodio je za mlađu publiku, originalna verzija bajke imala je mnogo mračniji ton.

Kolodijeva verzija priče prikazuje Pinokija kao neposlušno i buntovno dete koje stalno pravi greške i pati zbog svojih loših odluka. Autor je želeo da prikaže teškoće roditeljstva i posledice neodgovornog ponašanja deteta.

Pinokio laže

www.wikipedia.com/javno vlasništvo

 

Pinokio se, iako okružen ljubavlju, ponaša suprotno očekivanjima - beži od kuće, izaziva sukobe i ne sluša savete. Njegove odluke dovode do toga da i on i Đepeto pate, a priča sadrži scene nasilja i kažnjavanja koje su daleko od onoga što bi danas smatrali pogodnim za decu.

Na primer, u originalnoj priči, Pinokio pokušava da ubije svoju savest, cvrčka, koji na kraju biva zgnječen. Pinokio je često kažnjavan, pretučen, pa čak i obešen.

U prvobitnoj verziji, priča se završava tragično, kada ga lažni prijatelji, lisica i mačak, obese.

Međutim, na zahtev čitalaca i izdavača, Kolodi je promenio kraj i dodao nastavak u kojem Plava vila spasava Pinokija, a on uviđa svoje greške i postaje pravi dečak. Na ovaj način, priča je dobila srećan kraj i postala prikladnija za decu.

Pinokio laže

www.youtube.com/Disney Movies

 

Diznijeva adaptacija znatno je ublažila originalnu priču. U njoj, Pinokio je prikazan kao naivan i simpatičan lutak koji upada u loše društvo, ali uz pomoć svog čistog srca i podrške Đepeta i Plave vile uspeva da prevaziđe prepreke i ostvari svoj san.

Ova verzija priče, iako manje mračna, zadržala je važne poruke o moralu i vrlinama, čineći je univerzalnom lekcijom za decu širom sveta.

Dok Kolodijeva verzija analizira složen odnos između roditelja i dece, Diznijeva verzija je pojednostavila priču, fokusirajući se na pozitivne vrednosti kao što su iskrenost, hrabrost i nesebičnost.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Da li više volite da upoznajete ljude uživo ili preko društvenih mreža? #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #alo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading