Hadli Duval
Foto: Profimedia/Profimedia

U ponedeljak je u Čikagu započela Nacionalna konvencija Demokratske stranke, koja će trajati četiri dana. Na otvaranju je predsednik Džou Bajden svečano pozdravio potpredsednicu SAD-a i predsedničku kandidatkinju Kamalu Haris.

Dok je Haris trebala biti glavna zvezda događaja, američki mediji su najdirljivijim trenutkom večeri istakli govor 22-godišnje aktivistkinje Hadli Duval. Ona je govorila o teškim posledicama zabrane pobačaja, koju je lično iskusila.

Hadli Duval

Profimedia

 

Hadli Duval je ostala trudna sa 12 godina nakon što ju je silovao očuh. Zbog strogih zakona o pobačaju u Kentakiju, bila je prisiljena da izdrži teško razdoblje dok joj nije dopušteno da obavi pobačaj u medicinski odobrenom periodu. Na kraju je spontano izgubila bebu. Nakon ovog strašnog iskustva, odlučila je da javno govori o svojim teškoćama kako bi istakla ozbiljne posledice strogih zakona, piše Rolling Stone.

Duval je postala strastvena zagovornica prava na pobačaj u Kentakiju. Kada se Bajden povukao iz trke za izbore prošlog meseca, objavio je spot u kojem Duval deli svoju priču.

„Ideja da me političari prisiljavaju da rodim dete svog silovatelja je potpuno neshvatljiva,“ izjavila je u spotu.

Svoju priču prvi put je podelila na Fejsbuku nakon što je 24. juna 2022. godine poništena 50 godina stara presuda Roe protiv Wadea, kojom je legalizovan pobačaj.

„Imala sam 12 godina kada sam uradila prvi test na trudnoću i bio je pozitivan. To je bio prvi put da sam čula da imam mogućnosti. Ne mogu da zamislim da nemam izbora, ali to je sada stvarnost za mnoge žene i devojke širom zemlje zbog Trampovih zabrana pobačaja. On kaže da je to prelepo. Šta je lepo u tome da dete mora da nosi dete svojih roditelja?“ rekla je Duvall na konvenciji, komentarišući hvalisanje Trampa o ulozi koju je odigrao u poništenju presude.

Na kraju je Duvall izrazila podršku Kamali Haris, obećavajući da će se boriti za svaku ženu i devojku, uključujući i one koje je trenutno ne podržavaju.

„Svi su prestali da dišu kada je počela da govori,“ „Prava heroina,“ „Plakali smo kada je počela da govori, veoma potresno,“ neki su od komentara na X-u nakon govora mlade aktivistkinje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading