pleme Toradža
Foto: Printscreen/www.youtube.com/DCODE by Discovery

Ovaj ritual se održava svake godine krajem avgusta i predstavlja duboko ukorenjenu tradiciju koja odražava njihovo verovanje u duhovno putovanje koje povezuje život i smrt.

Tokom Manene rituala, pripadnici plemena Toradža ekshumiraju tela svojih preminulih članova porodice, oblače ih u novu odeću, daju im cigarete, pa čak i poziraju za fotografije s njima.

Ovaj neobičan običaj ima za cilj održavanje veza sa preminulim rođacima, tretirajući ih kao da su još uvek živi članovi porodice.

pleme Toradža

www.youtube.com/Fearless & Far

 

Jedna od najbizarnijih praksa ovog plemena je ta da tela preminulih često drže u svojim domovima nedeljama ili mesecima pre sahrane, tokom kojih se ponašaju kao da su ti članovi porodice i dalje živi.

Mrtvima se daje hrana, a članovi porodice razgovaraju sa njima tokom porodičnih sastanaka, verujući da na taj način održavaju uspomene i duhovne veze sa pokojnicima.

Ritual Manene traje tri dana i privlači turiste iz celog sveta, koji dolaze da vide tela pokojnika obučena u savremenu odeću.

Iako se Indonezija sve više modernizuje, ova tradicija opstaje vekovima na Sulavesiju, gde oko 450.000 pripadnika plemena Toradža živi u oblasti Tana Toradž. Ime "Toradža" potiče iz lokalnog bužinskog jezika i znači "ljudi sa visoravni".

Ovaj ritual je izuzetno značajan za Toradže, jer predstavlja način izražavanja poštovanja prema precima i potvrdu njihove vernosti tradicionalnim verovanjima i običajima.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading