OTKRIVAMO Evo zašto Pluton više nije planeta!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Reč je o planeti koja je otkrivena 1930. godine, ali se pretpostavljalo da postoji i ranije. Na današnji dan 2006. godine Međunarodna astronomska unija proglasila je Pluton patuljastom planetom i redefinisala broj planeta u Sunčevom sistemu.

Pluton je otkriven u opservatoriji u Arizoni. Klajd Tombo je proveo godinu dana istražujući navodnu devetu planetu. Nekoliko decenija ranije, Percival Lovel je sugerisao postojanje devete planete, koju je nazvao Planeta X, ali je nije otkrio.

Posle 14 meseci istraživanja, Tombo je konačno primetio veliko telo u svemiru. AD Ime mu je dala devojčica iz Engleske, Venecija Barni. Očigledno, nakon otkrića Planete X, predložila je da se ona nazove po rimskom bogu podzemlja.

Njen deda je bio član akademske zajednice, koja je prihvatila novo ime, kao i sam Tombo. Dodatni razlog bila je činjenica da prva dva slova predstavljaju inicijale Persivala Louela. 

Planeta je odmah prihvaćena kao deveta planeta Sunčevog sistema, iako je njen prečnik samo 2.377 kilometara, što je čini manjom od Zemljinog Meseca. Bilo je to veliko otkriće, a Pluton je na neki način bio simbol svih tajni dalekih dometa Sunčevog sistema. 

Pluton i Sunce

Foto: Shutterstock

 

Početkom 21. veka astronomi su otkrili brojne objekte u Kajperovom pojasu, regionu Sunčevog sistema iza orbite Neptuna, neki čak i veći od Plutona. Upravo to je dovelo do preispitivanja statusa Plutona kao planete.

Debate o Plutonu vodile su se širom sveta, a pitanje je kulminiralo 24. avgusta 2006. godine, kada je u Pragu održana skupština Međunarodne astronomske unije, piše index.hr. 

Tamo je ustanovljeno da je planeta svemirsko telo koje kruži oko Sunca, ima dovoljno mase da poprimi sferni oblik i „očistilo“ svoju orbitu od drugih objekata.

Pluton nije ispunjavao ove poslednje kriterijume, pa je preklasifikovan u patuljastu planetu, a Sunčev sistem od tog dana zvanično ima samo osam planeta.

BONUS VIDEO 

 


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading