Tito
Foto: Printscreen/youtube.com/British Pathé

Prema izveštajima, njegovo zdravstveno stanje bilo je obavijeno velom tajne, a njegovi poslednji trenuci intrigiraju javnost i danas.

Tito je rođen u selu Kumrovec, blizu Zagreba, a o tačnom datumu njegovog rođenja postoje nesuglasice. Dok zvanični dokumenti navode 25. maj kao njegov rođendan, neki izvori sugerišu da je rođen između 7. i 12. maja.

Bio je predsednik SFRJ od 1953. godine sve do svoje smrti 4. maja 1980. Njegov poslednji period života obeležen je ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući okluzivnu angiopatiju, koja je dovela do loše cirkulacije u nozi.

Lekar Milomir Stanković, koji je bio uz Tita u bolnici u Ljubljani, otkrio je da je Tito odbijao medicinske intervencije i zahtevao da terapija bude samo u obliku lekova.

Tito u bolnici

www.youtube.com/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal

 

Konzilijum lekara, uključujući stručnjake iz Amerike i Rusije, zaključio je da je amputacija noge neophodna kako bi se sprečilo daljnje trovanje organizma.

Tito, međutim, nije mogao da prihvati mogućnost amputacije, što je u velikoj meri uticalo na njegovo zdravlje.

,, Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi - poručio je Tito, kojem je upravo taj problem trajno narušio zdravlje.

,, Kada je trebalo da ode u bolnicu, mi smo mu sklonili pištolj koji je tajno čuvao u torbici. Niko nije smeo da mu kaže da noga mora da se amputira, već su produžavali terapiju unedogled, a to nije pomagalo. I sve tako je bilo dok se noga nije osušila, a kada se osušila, ona je otrovala organizam.'' ispričao je lekar.

Prema Stankovićevim rečima, Tito je ovo poslednje izgovorio:

"Šta sve ovo treba da znači!?", ostavljajući pitanje da li su se odnosile na odluke koje je donosio ili na lekare.

Sredinom februara 1980. godine Tito više nije mogao da govori i bio je u veštačkoj komi do svoje smrti 4. maja.

Tito se 1952. godine tajno venčao sa Jovankom Broz, ali njihov brak, kao i njegov život, bio je ispunjen misterijama i kontroverzama.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading