Kumstvo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na Balkanu, gde različite vere i kulture žive zajedno, postoji mnogo situacija u kojima se ljudi pitaju kako da postupe u skladu sa svojom verom, a da pritom ne naruše odnose sa pripadnicima drugih veroispovesti.

Dr. Elvedin Perezić, doktor nauka na Fakultetu za islamske studije, često dobija pitanja vezana za odnose između muslimana i pravoslavaca, a jedno od tih pitanja se odnosilo na mogućnost da musliman bude kum na krštenju pravoslavnog deteta.

Na društvenim mrežama, dr Perezić je podelio odgovor na ovo pitanje, naglašavajući važnost poštovanja verskih principa.

Kada ga je jedan musliman pitao da li može biti kum detetu svog pravoslavnog prijatelja tokom krštenja, dr Perezić je objasnio da to nije moguće.

On je istakao da je hrišćanstvo zasnovano na konceptu trojstva, što je u suprotnosti sa islamskim verovanjem u jedinstvenost Boga (monoteizam).

Prema islamskom učenju, učestvovanje u verskim obredima druge religije, naročito u obredima koji su u suprotnosti sa osnovnim islamskim učenjima, nije dozvoljeno.

Dr Perezić je naglasio da muslimanima nije dozvoljeno da učestvuju u ritualima drugih vera, uključujući krštenje, jer bi to moglo značiti odricanje od svoje vere ili potencijalno narušavanje njenog integriteta.

@islamski_kanal Da li je muslimanu dozvoljeno biti kum na krštenju djeteta od prijatelja pravoslavca? - dr. Elvedin Pezić ✍🏻 #elvedinpezic #sandzak #islam #bosna ♬ original sound - Poziv-u-Džennet

Takođe je napomenuo da je važno da muslimani jasno izraze svoj stav svojim prijateljima iz drugih veroispovesti, poštujući njihovu veru, ali i svoja verovanja.

Zaključak dr Perezića je da, iako prijateljstva i dobri međuljudski odnosi treba negovati, granice koje postavljaju verske norme treba poštovati.

Prijateljstvo između pripadnika različitih vera može biti bogato i ispunjavajuće, ali treba imati na umu da su neka pravila nepremostiva, posebno kada je reč o verskim obredima i ceremonijama.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading