Grčka carina
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U poslednjem periodu uvedena su brojna nova pravila koja se odnose na ulazak i izlazak iz EU, kao i na putovanja autobusom i avionom. Neka od ovih pravila su već stupila na snagu, dok su druga tek najavljena za skoriju budućnost.

EES i ETIAS sistemi

Novi sistem za kontrolu ulaska i izlaska iz EU sastoji se iz dva dela - EES (Sistem za Registraciju Ulaska i Izlaska) i ETIAS (Sistem za Informacije o Putnicima). EES će biti uveden 10. novembra. Ovaj automatizovani IT sistem za registraciju državljana zemalja koje nisu članice EU zahtevaće registraciju pre ulaska u EU. Na prelazima ćete, osim pasoša, morati da date otisak najmanje četiri prsta i da se fotografišete.

Da biste ušli u EU, moraćete da popunite obrazac koji se plaća 7 evra. Ovi obrasci su mnoge zbunili, ali dobra vest je da će umesto vas moći da ih popune agenti.

ETIAS sistem, koji će verovatno stupiti na snagu sredinom 2025. godine, podrazumeva izdavanje dozvole za ulazak u EU. Ova dozvola važiće tri godine ili do isteka putne isprave korišćene u prijavi. Sa važećom ETIAS dozvolom možete boraviti u EU do 90 dana u svakom periodu od 180 dana.

Nova pravila na aerodromima

Od 1. septembra na aerodromima u EU, kao i u Islandu, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i Norveškoj, stupila su na snagu nova pravila koja se odnose na dozvoljenu količinu tečnosti u ručnom prtljagu. Prema novim pravilima, prtljag mora biti pregledan pomoću novih skenera C3, što vraća stara ograničenja za tečnosti, aerosole i gele.

Prtljag u autobusima

Od 1. juna na snazi su nova pravila za količinu prtljaga prilikom putovanja autobusom. Novo pravilo dozvoljava nošenje jedne torbe do 23 kilograma, ali važno je napomenuti da ovo pravilo ne važi za sve turističke agencije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading