zmija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U Trebinju je u poslednjih nekoliko dana zabeleženo nekoliko slučajeva napada zmija otrovnica - poskoka, koji su među najotrovnijim i najopasnijim evropskim zmijama iz porodice ljutica.

U poslednja tri dana zabeležena su tri ujeda ove vrste zmije, a jedan od njih doživela je i sredovečna žena neposredno pored kućnih vrata u naselju Pridvorci kod Trebinja.

„Bio sam na poslu kada me je supruga telefonom pozvala i vrlo uznemirenim glasom mi saopštila da je iz loze koja je naslonjena na kuću dobila ujede zmije. Jedva je uspela da je otrese sa ruke, jer je zmija bila čvrsto zarila zube“, ispričao nam je njen muž.

Iako nije želeo da otkrijemo njihov identitet, kaže da nam je ovo ispričao kako bi javnost bila obaveštena da se zmije sada penju na drveće i u hladovinu, te da ljudi treba da budu oprezni čak i na kućnom pragu.

On je odmah napustio radno mesto i otišao kući da pomogne supruzi, koja mu je na putu do bolnice ispričala da je samo pružila ruku da ubere grozd grožđa i nije direktno uhvatila zmiju. Zmija je poskočila iz lozovog lišća sa udaljenosti od oko dvadesetak centimetara da bi je ugrizla, verovatno osećajući pretnju, a nakon ujeda joj je dugo trebalo da je otrese sa prsta. Tek kada je zmija udarila o zid cvetnjaka, popustila je i pobegla u cveće.

„Iako sam nazvao Hitnu pomoć, koja je brzo reagovala, odmah sam seo u auto i povezao suprugu u bolnicu. Na putu smo se mimoišli sa njihovim vozilom, pa sam je zapravo ja dovezao. Uverio sam se da je odmah dobila serum i hospitalizovana je. Nakon dva dana u bolnici, otpuštena je na kućno lečenje uz nekoliko vrsta lekova koje će koristiti u narednim danima“, kaže suprug.

Nakon što je zbrinuo suprugu, pozvao je trebinjsku Javnu ustanovu „Ekologija i bezbednost“, odakle je stigao Mišo Pamučina, stručnjak za uklanjanje opasnih zmija i insekata. Iako je pretraženo dvorište i cvijetnjak, poskok nije pronađen.

„Pretražili smo sve i nismo ga našli, ali nastavljamo potragu po celoj okućnici jer zmija mora biti negde ovde“, rekao je Mišo u petak, dodajući da mu je ovo četvrta intervencija ove vrste u poslednjih nekoliko dana.

Pre toga, zmija je ujela konja u istom naselju, ali na drugom kraju, pored korita reke Trebišnjice. Pretpostavlja se da je u pitanju poskok, jer su konji relativno otporni na ujede, ali ova vrsta zmije sadrži veliku količinu otrova.

„U pitanju je bila kobila iz krda divljih konja, napuštenih tokom ratnih dešavanja, koji su se sada namnožili. Kada sam stigao na lice mesta, pored nje je bilo ždrebe koje je stajalo dok mu majka nije uginula, što je bio veoma tužan prizor“, dodaje Mišo. On je zatim pozvao nadležne službe, koje su zajedno sa njim na bezbedan način uklonili leš.

Osim toga, meštani naselja Aleksina Međa obavestili su ga da iz jednog zida izlazi poskok i napada mačke i pse, ali ga nije uspeo uhvatiti, iako ga je video. Preostalo mu je da zatvori rupu u zidu pur pjenom.

Pre dva dana, panika je nastala i kod dve devojke iz Novog Sada čiji je auto bio parkiran u hladu drveća. Pretpostavlja se da je zmija pala na krov automobila, a one su je primetile u vožnji kako visi kroz prozor, misleći da je mahovina ili grana. „Vozile su se otvorenih prozora i tek kada je zmija upala u auto, uhvatila ih je panika i zvale su pomoć. Srećom, zmija ih nije ugrizla, ali je ostala u autu. Kasnije smo pretražili auto, palili karton da bismo je dimom isterali, ali je nismo pronašli. Nadamo se da je izašla negde, a da je nismo videli“, dodaje Pamučina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading