jesen
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Došao je septembar, a uskoro nas očekuju jesen i hladni dani. Vreme je da temeljno očistimo predmete koji se pojačano koriste leti. S druge strane Feng šui, drevna kineska praksa uređenja prostora, temelji se na ideji da energija okoline može uticati na sreću, zdravlje i prosperitet pojedinca. 

Firma koja se bavi odvozom smeća ponudila je korisne savete o tome kako efikasno pripremiti svoj dom za promenu godišnjih doba. 

Roštilj

Roštilji koji su se intenzivno koristili tokom leta nakupljaju masnoću, čestice hrane i ostale ostatke. Rešetke roštilja treba čistiti nakon svakog korišćenja, dok je ceo roštilj najbolje oribati barem jednom mesečno.

Roštilj je najbolje čistiti dok je još vruć, jer se tada ostatci zagorele hrane najlakše skidaju. Nakon što se rešetke dovoljno ohlade, potrebno ih je oprati deterdžentom za pranje posuđa i toplom vodom.

Kako bi se izbeglo rđanje, vrlo je važno osušiti rešetke roštilja odmah nakon čišćenja. Za čišćenje roštilja mogu se koristiti i kućanski predmeti poput luka, kafe i aluminijumske folije.

Klima uređaji

Mnogi zanemaruju važnost čestog čišćenja ventilacionih otvora i klima uređaja. Osim što čišćenje ventilacije poboljšava kvalitet vazduha u vašem domu, takođe ublažava simptome alergije.

Redovno čišćenje uređaja doprinosi njegovoj boljoj efikasnosti. Ako u ventilaciji pronađete prašinu, očistite je usisivačem s nastavkom četkice, a za temeljitije čišćenje operite ventilacione otvore deterdžentom.

Stajaća voda

Mnogi u svojim vrtovima sakupljaju kišnicu kako bi zalivali biljke ili napojili ptice. Međutim, takva voda ne bi trebala stajati na mestu duže od sedam dana.

Ako voda stoji predugo, u njoj se mogu nakupljati alge, što može dovesti do razvoja komaraca i drugih štetnika. Da biste adekvatno očistili posudu ili bačvu za vodu, samo je treba očetkati, a ako koristite neko dezinfekcijsko sredstvo, važno je dobro je isprati.

Posteljina

Pojačano znojenje tokom sna može izazvati porast broja bakterija, parazita, neprijatnih mirisa i grinja. Posteljina bi trebala da se pere svake nedelje do dve. Visoke temperature mogu pogoršati simptome alergičara, na primer, kod alergija na polen.

U krevetu i posteljini se takođe nakupljaju alergeni, pa se preporučuje pranje posteljine na 60 stepeni, temperaturi koja ubija sve grinje.

Feng Šui majstori veruju da je jesen idealno vreme za čišćenje

Prema feng šui verovanju, jesen je vreme kada treba uneti promene u svoj dom, budući da se menja i naša energija i raspoloženje. Pre jeseni, važno je da preduzmete nekoliko koraka u vašem domu:

Uvedite element metala

Jesen je godišnje doba koje se povezuje s elementom metala, što simbolizuje našu prirodnu sklonost ka sakupljanju i udobnom boravku u toplom domu dok napolju postaje hladnije. Dodavanjem predmeta koji simbolizuju metal, kao što su okrugli oblici, siva boja i metalni ukrasi, možete privući pozitivnu energiju. Na primer, bundeve u okruglom obliku mogu savršeno dopuniti vašu jesenju dekoraciju na stolu i doprineti zaštiti vašeg doma od negativne energije.

Eliminišite ustajalu energiju

Ustajala energija često se zadržava u neredu. Stvorite besprekoran protok energije u svom domu tako što ćete se osloboditi stvari koje više ne koristite, koje su istrošene, oštećene ili nepotrebne. Bacite stare aparate, nepotrebne papire i ukrase koji samo sakupljaju prašinu, a takođe razmotrite organizaciju garderobe i obuće.

Povećajte svetlost

Kako se dnevna svetlost smanjuje tokom jeseni, unesite više svetla i osvežite svoj dom tako što ćete oprati prozore. Učenje feng šui-a smatra da su prozori "oči" doma. Čišćenje prozora ne samo da poboljšava vaš vid, već i simbolički otvara nove mogućnosti koje su pred vama.

Brinite se o kućnim biljkama

Kućne biljke čiste i cirkulišu čist vazduh i unose vitalnost u vaš dom. Posebno se preporučuju biljke poput zlatne puzavice, bambusa, citrusa, začinskog bilja, kivija i zamije.

Simbol obilja - Jabuke na stolu

U feng šui filozofiji, jabuke simbolizuju obilje. Postavljanje činije sa crvenim jabukama znači da ćete imati dovoljno hrane da nahranite svoju porodicu tokom ove sezone. Stoga, slobodno postavite ove zrele voćke na sto u dnevnoj sobi ili trpezariji kako biste privukli blagostanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading