kupus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Delimo s vama recept za rendani kiseli kupus koji ćete praviti svake godine za zimnicu. Ako želite da pripremite manju količinu kiselog kupusa, možete ga iseckati i nožem, ali je preporučljivo koristiti posebno rende. Takođe, možete prilagoditi količinu soli prema svom ukusu. Pre pripreme, posudu ili bure treba dobro oprati.

Sastojci:

20 kg kupusa
800 g soli
voda
1 dunja
1 jabuka
10 listova lovora
pola šake bibera u zrnu

Priprema:

Kupus operite, prepolovite i narendajte u činiji. Stavite naseckan kupus u bačvu za kiseljenje. Naslažite ga debelo, sloj po sloj. Posolite svaki sloj i pritiskajte maljem dok ne primetite da voda curi.

Između svaka 2-3 sloja stavite krišku dunje i jabuke, biber u zrnu i lovorov list. Kada se bure napuni i ispusti dovoljno vode, spremno je za kiseljenje.

Poslednji sloj rendanog kupusa prekrijte listovima kupusa, koje ćete kasnije ukloniti. Pokrijte kupus vrećicom vode ili kamenom i pazite da nema vazduha.

Bure čuvajte na tamnom, po mogućstvu toplijem mestu kako bi se ubrzao proces kiseljenja. Nakon nedelju dana, premestite posude na tamno i hladnije mesto i ostavite da odstoje 3-5 nedelja.

Kada kupus postigne željeni ukus, izvadite vrećicu vode ili kamenčić, površinski list i rendani kupus rasporedite u prethodno sterilisane tegle. Čuvajte u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading