orao
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mladi suri orao ubijen je nakon što je navodno napao i ranio najmanje četiri osobe, uključujući 20-mesečno dete u Norveškoj, piše Guardian. Norveški mediji objavili su da je u svom poslednjem napadu, koji se dogodio u subotu, ptica napala devojčicu koja se igrala u dvorištu porodične kuće.

Došao je niotkuda i zgrabio našu najmlađu ćerku. Njena majka je skočila i zgrabila ga, ali je morala da se bori da je otme od njega. Morao je da pomogne i komšija - ispričao je otac devojčice.

Objasnio je kako su dve odrasle osobe na kraju uspele da sklonu orla sa deteta, na čijem su licu ostale ogrebotine. Iako je komšija pokušao da odvrati pticu štapom, ona se stalno vraćala prema detetu.

Ovi orlovi, koji imaju raspon krila do dva metra, uobičajeni su u velikom delu Skandinavije. Uglavnom jedu manje sisavce, lisice i ovce. Ovaj je "verovatno imao poremećaj ponašanja", rekao je Alv Ottar Folkestad, stručnjak za orlove iz organizacije BirdLife Norge.

Folkestad je objasnio da se ponašanje ove ptice ekstremno razlikuje od normalnog, dodajući da se čini da je niz napada, koji su se dogodili na ogromnom području tokom prošlog nedelje, počinila ista ptica. Uveren je u to zbog detalja na njenom perju.

Njene prethodne žrtve su 31-godišnji Francis Ari Sture, koji kaže da ga je ptica napala najmanje šest puta dok je planinario prošlog četvrtka, uprkos tome što je koristio ruksak kao štit i gurao orla dalje od sebe. Lekari koji su mu kasnije sanirali rane na licu smatraju da su ga od težih povreda spasili dugih rukava košulja i sunčane naočare.

Mariann Myrvang, koja je napadnuta prethodnog dana, rekla je lokalnim novinama da je počela da vrišti kada je nešto veliko i teško palo na njena ramena. Objasnila je da je pala na kolena i zbog težine nije mogla da ustane. Njen suprug je uzeo slomljenu granu koja mu je bila pri ruci i oterao orla. Ipak, u bolnici su joj morali sanirati rane.

Kako je sve završilo? Per Kåre Vinterdal, lovočuvar u Orkdalu, nedugo nakon napada na dete u subotu popodne, "eutanazirao" je pticu. Nije rekao kako je tačno usmrtio pticu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading