kviz
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Iako se dogodio 2001. godine, skandal sa kvizom "Želite li da postanete milioner?" i dalje izaziva veliku pažnju. Čarls Ingram, bivši vojnik, takmičio se u britanskoj verziji ovog popularnog kviza i uspeo da dođe do miliona funti, ali nije dobio nijednu funtu od nagrade jer je otkriveno da je prevario tokom igre.

Ingram, njegova supruga Dajana i njihov prijatelj Tekven Vitok osumnjičeni su za planiranje i izvođenje složene prevare tokom kviza, što ih je na kraju skupo koštalo.

Kviz "Ko želi da postane milioner?" kreirao je Britanac Dejvid Brigs, a ubrzo je postao jedan od najpopularnijih TV formata u svetu. Do sada je kviz dobio oko 120 verzija širom sveta, prilagođenih različitim pravilima, nagradama i lokalnim kulturama. Britanska verzija, kao original, bila je posebno cenjena zbog svoje napetosti i visokih nagrada, pa su mnogi želeli da se okušaju u njemu.

Prevara koja je najviše uzburkala javnost

Čarls Ingram, njegova supruga Dajana i prijatelj Tekven Vitok koristili su taktike varanja koje su uključivale kašljanje na tačne odgovore tokom emisije. Sumnju je prvobitno izazvao Leri Vajturst, takmičar sa brzim prstima, koji je prijavio sumnjivo ponašanje produkciji.

Jedan od sumnjivih trenutaka bio je pitanje: "Ko je izdao hit album Born to Do It 2000. godine?“ Ingram je prvobitno izabrao pogrešan odgovor, ali je nakon razmišljanja promenio mišljenje i odabrao tačan odgovor - Krejg Dejvid, iako je tvrdio da nikada nije čuo za njega. Na 14. pitanju, koje je pitalo koji grad je projektovao baron Osman, Ingram je prvobitno bio siguran da je u pitanju Berlin, ali je iznenada promenio odgovor na Pariz i bio u pravu.

Na poslednjem pitanju, gde je trebalo imenovati broj čiji je zapis "jedan pa sto nula", Ingram je isprva izabrao pogrešan odgovor, ali je kasnije promenio odluku i označio tačan odgovor – "gugl" (googol), broj po kojem je i kompanija Google dobila ime.

Kazna umesto nagrade

Jedan od producenata kviza kasnije je izjavio da je sumnjao u prevaru zbog Ingramovog previše samopouzdanog davanja odgovora, što je bilo neuobičajeno za ovako stresne situacije. Istraga je potvrdila prevaru, a bračni par Ingram osuđen je na 18 meseci zatvora i morali su da plate kaznu od 115.000 funti.

Ako ste pratili ovu emisiju, verovatno ste primetili da je Ingramovo ponašanje bilo drugačije od ponašanja drugih takmičara. Takmičar koji ne vara nikad ne bi rizikovao svoj novac ako nije siguran u odgovor. Ljudi dolaze na kvizove da osvoje novac, bez obzira na njegov iznos, i ne bi rizikovali da izgube, naročito ako su već osvojili veliku sumu, prenosi Index.

Ingrami nisu dobili nijednu funtu od kviza, a skandal je privukao veliku medijsku pažnju. Par se suočavao s problemima i nekoliko godina kasnije kada su pokušali da prevaru osiguranje. Čarls Ingram, bivši britanski vojni oficir, otpušten je iz službe nakon skandala i kasnije se posvetio pisanju knjiga.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading