žena iz prašine
Foto: Profimedia/profimedia /Marsi Borders

Na dan terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, stotine fotografija zabeležile su užas i haos koji je pogodio Ameriku, ali jedna slika se posebno istakla.

Nekoliko trenutaka nakon što je Južna kula Svetskog trgovinskog centra srušena, Marsi Borders je, teturajući se i potpuno prekrivena prašinom, ušla u obližnju poslovnu zgradu. Njeno lice je odražavalo i šok i bol, dok je od glave do pete bila pokrivena betonskim i cementnim prahom.

Marsi je tek počela raditi u Banci Amerike. Iako su je menadžeri savetovali da ostane unutar zgrade, ona je izašla na ulicu pre nego što je Severna kula takođe srušena i ubrzo se našla u oblaku prašine.

žena iz prašine

profimedia /Marsi Borders

 

Sten Honda, fotograf koji je tog dana lutao ulicama, snimio je Marsi i ta fotografija je postala poznata kao "žena iz prašine".

Honda je objasnio da je slika bila drugačija od svih drugih koje je ikada napravio. "Ova slika je bila posebna," rekao je on. "To je bio trenutak kada je žena, prekrivena prašinom, pokušavala da se sklonila od oblaka ruševina nakon rušenja kule. Fotografija je imala žućkast ton zbog prilagođenih postavki na mom aparatu i veštačkog osvetljenja, što je dodatno pojačalo osećaj katastrofe i straha."

Nakon što je slika objavljena u brojnim medijima širom sveta, Honda je saznao da je reč o Marsi Borders. Bilo je olakšanje što je saznao da je fizički dobro, ali je bio duboko pogođen njenim emocionalnim stanjem. Marsi je pretrpela velike traume; imala je problema sa mentalnim zdravljem i zavisnostima, i deset godina nakon napada je priznala da je taj dan otvorio put ka dekadi patnje i borbi sa zavisnošću.

"Moje duše se srušila zajedno sa tim zgradama," rekla je Marsi. "Izgubila sam kontrolu nad životom. Čak ni dani kada nisam radila nisu mi doneli mir. Paničila sam pri pogledu na avione i zgrade."

Uprkos njenom trudu da se oporavi, Marsi je 2015. godine preminula od raka želuca, za koji je verovala da je rezultat toksične prašine s tog tragičnog dana. "Pitala sam se da li je to izazvalo rak u meni," rekla je. "Zdravlje mi je bilo dobro sve do tog trenutka."

Ova slika, kao i priča o Marsi Borders, ostaju snažan podsetnik na neizmerne posledice napada 11. septembra, ne samo za one koji su direktno pogođeni, već i za mnoge koji su nosili posledice dugo nakon što je haos prestao.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading