grad sa najviše blizanaca
Foto: Printscreen/www.youtube.com/BBC news

U ovom malom gradu sa oko 6.500 stanovnika, između 1959. i 2014. godine, čak 35% porođaja rezultiralo je rađanjem blizanaca, što je rekord u svetskim okvirima.

Posebno intrigira činjenica da se mnogi od ovih blizanaca rađaju sa svetlom kosom i plavim očima, što je neuobičajeno za Brazil.

Jedna od najpopularnijih teorija odnosi se na nacističkog lekara Jozefa Mengelea, poznatog po eksperimentima tokom Drugog svetskog rata.

Argentinski novinar Horhe Kamaras u svojoj knjizi "Mengele" iznosi tvrdnju da je Mengele, koji je pobegao u Latinsku Ameriku nakon rata, eksperimentisao na stanovnicima Kandido Godoa kako bi povećao broj blizanačkih trudnoća.

Navodi se da je Mengele davao ženama u ovom gradu injekcije i napitke, sa ciljem da otkrije tajnu blizanačkih trudnoća i primeni je u svom projektu za stvaranje superiorne arijevske rase.

Međutim, ova teorija je kasnije dovedena u pitanje nakon detaljnih genetskih istraživanja stanovnika Kandido Godoa.

grad sa najviše blizanaca

www.youtube.com/BBC news

 

Studije su pokazale da eksperimenti Jozefa Mengelea nisu imali nikakav uticaj na visoku stopu blizanačkih trudnoća.

Umesto toga, naučnici su otkrili da je fenomen blizanaca posledica genetskog efekta poznatog kao "efekat osnivača".

Većina stanovnika ovog područja potiče od male grupe nemačkih imigranata, što je dovelo do genetske homogenosti i veće verovatnoće za rađanje blizanaca.

Posebno je identifikovan gen TP53, koji se povezuje sa plodnošću i višom stopom rađanja blizanaca. Ovaj gen je prisutan kod mnogih žena u Kandido Godou koje su rodile blizance, što ukazuje na genetsku osnovu ovog fenomena.

Istraživači su otkrili da je visoka stopa blizanačkih trudnoća postojala i pre Mengeleovog dolaska, sugerišući da je to možda bio razlog zašto se on zainteresovao za ovo područje.

Fenomen blizanaca u Kandido Godou ostaje intrigantan i dan danas, a svake godine grad organizuje festival na kojem se okupljaju blizanci iz celog regiona, slaveći ovaj neobični fenomen.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Da li biste podigli kredit samo da vas našminka Stefan Subotić? #alo #alodnevnenovine #alonovine #foryou #fypシ #viraltiktok #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading