svemir
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/x

Četveročlana posada civila na SpaceX-ovoj misiji Polaris Dawn otvorila je hatch svoje kapsule i ušla u istoriju kao prva grupa ne-vladinih astronauta koja je izvela šetnju u svemiru.

SpaceX prenosi događaj uživo — poznat i kao ekstravehicularna aktivnost (EVA) — koja je počela u 6:12 ujutro po istočnom vremenu.

Celokupan SpaceX Crew Dragon uređaj koji je pokretao i štitio posadu bio je dekomprimiran i izložen vakuumu svemira — opasan i istorijski trenutak u petodnevnom putovanju posade Polaris Dawn kroz Zemljinu orbitu. Misija je već postavila rekorde, putujući dalje u svemir nego bilo koji čovek od završetka NASA-ovog Apollo programa pre više od 50 godina.

Članovi posade — među kojima su CEO Shift4 Payments Jared Isaacman, finansijer Polaris Dawn-a; njegov blizak prijatelj i bivši pilot američkog ratnog vazduhoplovstva Scott 'Kidd' Poteet; te inženjeri SpaceX-a Anna Menon i Sarah Gillis — pripremali su se za ovu šetnju u svemiru još od poletanja u 5:23 ujutro po istočnom vremenu u utorak.

Tim je polako prolazio kroz proces koji se naziva 'pre-breathe', korak namijenjen uklanjanju azota iz krvi kako bi se sprečilo stvaranje mehurića — potencijalno smrtonosno stanje — dok su se suočavali sa vakuumom svemira.

Isaacman je prvi napustio kapsulu. Popeo se pomoću pomagala za mobilnost — u suštini ljestvama koje je SpaceX nazvao 'skywalker' — da bi zakoračio u beskonačni vakuum i uživao u pogledu.

"Kod kuće imamo puno posla, ali odavde — izgleda kao savršen svet," rekao je Isaacman.

Gillis i Isaacman bili su jedini članovi posade koji su zaista napustili svemirski brod, i to su učinili ukupno oko 20 minuta.

Gillis je napustila kapsulu oko 10 minuta nakon što se Isaacman vratio na svoje mesto. Provela je vreme napolju vrteći se u svom svemirskom odelu — kao što se i očekivalo — kako bi pomogla testiranju njegove mobilnosti.

Razvijanje svemirskih odela koja se bolje uklapaju i funkcionišu poput normalne odeće, umesto ograničavajućih i pufastih belih odela koja su korišćena tokom prethodnih šetnji u svemiru, je ključni cilj SpaceX-a.

No, prozori kabine i dalje su pružali neverovatne poglede za celu posadu, nudeći zapanjujuće prizore Zemlje koja prolazi ispod. Posada Polaris Dawn može videti izlazak i zalazak sunca otprilike svakih 106 minuta.

svemir

Foto: Printscreen/x

 

"To je iskreno jedan od mojih najdražih pogleda," rekla je Menon. "Sunce izlazi iznad horizonta i ceo svet se samo upali — ili ceo svet zaspi. I samo možete svedočiti tome iz sata u sat, i to je toliko lepo. Naša Zemlja je tako lepa."

Iako je posada ranije dostigla maksimalnu visinu od više od 1.400 kilometara, šetnja u svemiru dogodila se dok je njihov brod putovao između 190 i 700 kilometara iznad Zemlje.

Sveukupno, kapsula Crew Dragon provela je oko dva sata izložena svemiru s otvorenim hatchom.

SpaceX-ova EVA odela su impresivan podvig inženjeringa. Kompanija je dizajnirala i razvila svemirska odela za samo dve i po godine — posebno za ovu misiju.

Cilj je bio razviti svemirska odela koja bi se jednog dana mogla proizvoditi u velikim količinama, a ne skupi i naručeni objekti koje trenutno koriste svemirske agencije.

svemir

Foto: Printscreen/x

 

Kada je razgovarao o viziji EVA odela u intervjuu za CNN, Isaacman je pomenuo širu sliku: da jednog dana u svemiru žive čitava naselja ljudi.

Isaacman je rekao da je o toj viziji razgovarao sa izvršnim direktorom SpaceX-a Elonom Muskom i oni su se složili: "Trebaju nam svemirska odela. I, znate, ne bi trebalo da koštaju stotine miliona dolara. Trebaće nam ih na desetine hiljada jednog dana."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading