MNOGI SRBI VERUJU DA SU OVI POKLONI BAKSUZNI Ove stvari nikako ne treba darivati jer mogu da donesu nesreću!
Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li smo sujeverni ili ne, mnogi od nas vode računa o izrekama poput "ne valja se" ili "valja se" prilikom odabira poklona za slavu, venčanja, rođendane i godišnjice.

Često čujemo od drugih da su imali lična iskustva koja potvrđuju zašto određeni pokloni nisu prikladni za poklanjanje, jer mogu doneti lošu sreću ili neprijatnosti.

Izdvojili smo vam nekoliko neka pravila koja mogu pomoći pri odabiru poklona kako bi se izbegli potencijalno neugodni ili baksuzni momenti.

U srpskoj tradiciji, predmeti poput noževa, bodeža, britvi, igala ili šila nikada se ne poklanjaju osobama s kojima želite da zadržite dobre odnose. Veruje se da ovi pokloni mogu izazvati svađu i prekid prijateljstva.

posluženje

Foto: RINA

 

Sličan običaj postoji i u Crnoj Gori, gde se veruje da onaj ko pokloni nož gubi "junaštvo" iz kuće.

 Ne sme se poklanjati ni davati u zajam jelo ili piće koje nameravate da odnesete za pokoj duše umrlima, jer se veruje da ovaj čin može uzrokovati da se pokojnik "prevrće u grobu".

Na dan kada seljaci prvi put izlaze na njivu da zaseju žito, ne sme se ništa poklanjati ili iznositi iz kuće, jer se smatra da bi to moglo doneti nesreću.

Ikone i kolevke, koje su važni religijski ili porodični predmeti, ne smeju se poklanjati. Domaćini bi ih trebali sami nabaviti. Takođe, pepeo sa ognjišta se prema starim običajima takođe ne poklanja.

IKONE

Foto: Printscreen

 

Verige, lanac, sindžir i karike, bilo da su metalne ili od drugih materijala, nekada su se koristile za kuvanje na ognjištu. Simbolizuju jedinstvo i snagu, ali i ograničenje slobode. Zbog toga se nikada ne poklanjaju niti pozajmljuju, kako bi se izbegli loši predznaci.

Upaljač se ne poklanja momku ili prijatelju jer se veruje da može izazvati svađe, konflikte ili čak raskid odnosa.

Poklanjanje sata devojci ili momku se ne preporučuje, jer postoji verovanje da će to označiti početak njihovog rastanka. Takođe, maramice se ne poklanjaju jer se može misliti da se time želi doneti nesreća.

Tradicionalno, novac i novčani bonovi nisu poželjni pokloni. Ipak, danas je uobičajeno da se umesto fizičkih poklona daruje poklon-čestitka sa novcem, ili se uplati određena svota u prodavnici, kako bi darivana osoba mogla da izabere ono što želi.

 Kada se poklanja cveće, ono se nosi u papiru ili celofanu samo do vrata stana, a domaćici se predaje odmotano. Običaj je da muškarac pokloni cveće ženi.

MNOGI SRBI VERUJU DA SU OVI POKLONI BAKSUZNI Ove stvari nikako ne treba darivati jer mogu da donesu nesreću!

Foto: Shutterstock

 

Preporučuje se poklanjanje neparnog broja cvetova, dok je paran broj obično rezervisan za groblje. Ovo pravilo ne važi za bukete od sitnog cveća.

Trebalo bi izbegavati hortenzije, hrizanteme i ljiljane, jer se često koriste za groblje. Takođe, veštačko cveće se ne poklanja, a boje cveća imaju različita značenja (crvena - ljubav, bela - nevinost, žuta - ljubomora).

Ova pravila oslanjaju se na tradiciju i sujeverja koja su se vekovima prenosila kroz srpsku kulturu, iako nisu svi skloni da ih slede. Ipak, mnogi ljudi i dalje pažljivo biraju poklone kako bi izbegli neprijatne situacije.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading