Planeta Zemlja
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Klizište na Grenlandu izazvano klimatskim promenama stvorilo je megacunami koji je izazvao vibracije Zemlje koje su trajale devet dana u septembru prošle godine, pokazuje nova istraživanja.

Džinovski talasi prouzrokovani ovim događajem kretali su se napred-nazad kroz fjord, stvarajući vibracije širom planete, kažu istraživači.

Studija, koja je uključivala naučnike iz Londonskog globalnog univerziteta, otkrila je da je ovo kretanje vode uzrokovalo misterioznu globalnu vibraciju na Zemlji koja je trajala devet dana i zbunila seizmologe.

Ovo je prvi put da je pljuskanje vode izazvalo merljive vibracije kroz Zemljinu koru koje su putovale svetom i trajale nekoliko dana, prenosi agencija PA medija.

"Kada sam prvi put video ovaj seizmički signal, bio sam potpuno zbunjen. Iako znamo da seizmometri mogu da zabeleže različite izvore koji se događaju na površini Zemlje, nikada ranije nije zabeležen tako dugotrajan, globalno putujući seizmički talas, koji sadrži samo jednu frekvenciju oscilovanja“, izjavio je koautor istraživanja doktor Stiven Hiks.

On je rekao da ovo istraživanje ukazuje na "zamršene međusobne veze između klimatskih promena u atmosferi, destabilizacije leda glečera u kriosferi, kretanja vodenih tela u hidrosferi i čvrste Zemljine kore u litosferi".

Ovaj kolaps, koji nije vizuelno zabeležen niti su postojali očevidci, izazvao je pljusak vode visine 200 metara i talas visine do 110 metara.

Istraživači su izračunali da se ovaj talas, koji se protezao fjordom dužine deset kilometara, smanjio na sedam metara u roku od nekoliko minuta, a u narednim danima na nekoliko centimetara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading