Biagio Virgailio
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Mali italijanski grad je nazvan najukletijim evropskim gradom.

Mračna reputacija italijanskog grada Kolobraro nije naškodila njegovom turizmu. Svakog leta, u nastojanju da se otkrije istorija grada i privuku turiste, održava se festival na kome se loša sreća pretvara u magiju.

Susedni gradovi na jugu Italije jednostavno ga zovu „Taj grad“, a mnogi njegovi stanovnici izbegavaju da prolaze kroz njegove ruševine. Priča o ukletu je stara koliko i sam grad, vezana za originalni naziv ‘cluber’, što na latinskom znači zmija – što je oličenje zla.

Smatra se da su kletvu na život tamo bacili advokat i veštica tek u prvoj polovini 20. veka. Prema priči koja kruži među Italijanima, Biagio Virgailio je bio bogat, ozloglašen lokalni advokat koji nikada nije izgubio slučaj i imao je mnogo neprijatelja.

Jednog dana na sudu, da bi istakao svoju tvrdnju, uzviknuo je: ‘Ako je ono što sam rekao netačno, neka ovaj luster padne’. Iste sekunde luster je pao na pod.

Iako niko nije povređen, njegovo ime je postalo sinonim za loše i njegova reputacija je potpuno uništena. Sve negativno što se dešavalo u gradu vezano je za njega, a njegovi potomci su napustili grad.

Kasnije je jedan antropolog posetio grad u potrazi za ‘fattucchierom’, vešticom koja bi otklonila zlo – za koje se veruje da je izazvano tuđim mislima.

Lutajući ulicama u potrazi za takvom ženom, naišao je na staricu sa opekotinama od sunca i dubokim borama i verovao da je pronašao osobu koju je tražio.

Veruje se da se žalio da su se on i članovi njegovog istraživačkog tima misteriozno susreli sa nesrećom tokom posete gradu. Od tada je Kolobraro postao poznat kao veštica, ali Elena di Napoli, potomak te žene i član turističke zajednice, kaže „Moja pra-pra-pra-prabaka nije bila veštica. Sama stara stanovnica koja je možda izgledala kao veštica“.

Decenijama podstiču sumnju neobjašnjiva klizišta, odroni, povrede i neobične nezgode, kao i priče o okupljanjima veštica. A kako su Italijani poznati po sumnjičavosti, ta njihova sumnja nije pomogla da se skine ljaga sa malog grada.

Prokletstvo navodno utiče samo na posetioce grada. „Naravno, s obzirom na to da sam potomak, imun sam na prokletstvo. Jezive stvari se dešavaju samo onima koji prvi put dođu u grad i veruju u kletve“, kaže Di Napoli.

Za mnoge koji žive u Kolobraru, teško je nositi se sa ovom reputacijom. „Ovde nismo imali srednju školu, pa sam morao da idem u Tursi. Kolege su mi se rugale, nazivajući me nosiocem zlih predznaka’, rekao je Gaetano Virgalito iz Kolobra, koji sada živi u Rimu.

U kletvu se toliko veruje da policija neće kažnjavati vozače koji jure ulicama grada iz straha od natprirodnih posledica, a muškarci iz drugih sela dodiruju svoje genitalije svaki put kada čuju reč Kolobraro da bi uklonili kletvu.

Tokom letnjeg festivala „Noćni san“ u „Tom Gradu“, izvođači pričaju priče o magiji, fudbalu i ljubavnicima. Na ulazu se prodaju amajlije za koje se veruje da teraju zle duhove.

Priče o novorođenčadi sa dva srca i tri pluća i sumnjivim neočekivanim odronima, saobraćajnim nesrećama usred ruševina ukletih duhova, navele su pojedince da jedan italijanski grad proglase za najukletiji evropski grad. Mnogi Italijani ne žele ni da izgovore njegovo ime, a policija vas neće kazniti ako tamo vozite prebrzo iz straha od kletve, prenosi Dnevnik.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading