gaće
Foto: Printscreen/Printscreen

Širom Švajcarske, poljoprivrednici i vlasnici vrtova su, u okviru naučne studije o kvalitetu tla, zakopali 2000 pari belog donjeg veša.

Državni institut za istraživanje Agroskop poslao je volonterima po dva para pamučnih gaća koje su trebali da zakopaju u svojim vrtovima ili na imanjima.

Nakon određenog vremena, donji veš je iskopan i analiziran kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju, što daje uvid u stepen razgradnje tekstila od strane mikroorganizama. Ova metoda je postala globalni trend; naime, Pennsylvania Soil Health Coalition, američka koalicija koja uključuje nevladine organizacije, obrazovne institucije i državne agencije, preporučuje ovu tehniku za testiranje tla. Oni sugerišu da zakopavanje donjeg veša u vrt može otkriti zdravlje tla, prenosi jutarnji.hr.

Pennsylvania Soil Health Coalition nije prva organizacija koja je promovisala ovu metodu. Globalni pokret je započeo u SAD-u i proširio se na ostatak sveta, uključujući Australiju, Novi Zeland i Evropu. Ovaj izazov su prihvatili mnogi, od pojedinaca do institucija, sa zajedničkim ciljem: da ukažu na važnost kvaliteta tla i unaprede ga.

„To će biti pokazatelj kvaliteta tla“, rekao je šef projekta Marsel van der Heijden. Ekolog je otkrio da su u Kanadi već sprovedeni slični eksperimenti, iako ne u ovakvom obimu.

Pored toga, poznato je da se u istraživanjima kvaliteta tla često koriste vrećice čaja koje se zakopavaju u zemlju. Volonteri koji su se odazvali pozivu Agroskopa zakopali su i standardne vrećice čaja, zajedno s pamučnim gaćama, kako bi testirali pouzdanost nove metode.

Projekt se zove „Gaće kao dokaz“ (Evidence Underpants). Suština je u digitalnoj analizi razgradnje prirodnih vlakana: što više rupa na donjem vešu, to je tlo zdravije. Heijden je naveo da je jedan od ciljeva studije da se pokaže uticaj erozije, prekomerne upotrebe đubriva i izgradnje na tlo.

Prema Agroskopovim stručnjacima, svake godine se u svetu uništi područje površine dva i po puta veće od Švajcarske, što otežava poljoprivredne radove zbog neplodnog tla.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading