dugovečnost
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prekomerno sedenje tokom dana može uzrokovati loše raspoloženje, ukočenost mišića i pogrbljenost, a najnovija istraživanja pokazuju da može uticati i na dužinu životnog veka.

Poznati novinar Dan Butner odlučio je da istraži tajnu dugovečnosti kod najstarije žene na svetu koja živi na japanskom ostrvu Okinava. Tokom intervjua, Butner je otkrio zanimljive detalje o njenom načinu života.

„Lično sam se uverio da je sedela na podu. Proveo sam dva dana sa tom 103-godišnjakinjom, i ona je između 30 i 40 puta ustajala i sedala na pod svakog dana – to je između 30 i 40 čučnjeva“, objasnio je Butner, dodajući da je zaključio da sedenje na podu može imati svoje koristi.

Zašto je sedenje na podu korisno?

„Jednostavno je – kada se odmarate sedeći na podu, vaše telo je prisiljeno da radi više stvari. Ova metoda poboljšava fleksibilnost mišića jer sedenje na podu nije baš udobno, što vas može motivisati da češće ustajete i hodate od tačke A do tačke B. Prilikom ustajanja jačate srednji deo trupa i poboljšavate ravnotežu.“

Pored toga, sedenje na podu omogućava vam da bolje procenite stanje svog tela. Ako se lako podižete i spuštate na pod bez previše oslanjanja na ruke, to znači da je vaše telo u dobrom stanju, piše „Well and Good“.

Međutim, važno je napomenuti da treba sedeti na podu sa ispravljenim leđima, a ne pogrbljeno.

 

@najzena.rs Koja je to najskuplja stvar koju imate u garderoberu? #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #jelenakarleuša @karleusasuperstar ♬ original sound - Najzena.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading