Tito na novčanici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako se u Jugoslaviji prvi put pojavio na novčanici od 5.000 dinara 1985. godine, Republika Gvineja je već 1980. godine stavila njegov lik na svoju novčanicu od 500 silija.

Jugoslovenska novčanica s Titom imala je za cilj da pozove na jedinstvo u zemlji koja je počela da pokazuje prve znakove raspada.

,, Obično su izdavači novca banke, iza kojih stoji država, tako da su na novčanicama prikazani oni motivi i sadržaji za koje država želi da ih vide njeni građani.''

Kada se na novac stavljaju ljudi, onda se u pravilu radi o vladarima te zemlje, značajnim osobama iz povijesti, političarima, znanstvenicima, piscima, umjetnicima i sl. '' objašnjava numizmatičar Zlatko Višćević u svom prilogu.

Tito i Jovanka

youtube.com/Rts Merila Vremena-zvanični kanal

 

S druge strane, gvinejska novčanica bila je deo serije posvećene borbi protiv kolonijalizma i imperijalizma, što je dodatno objasnilo izbor stranih političkih ličnosti na njihovim novčanicama.

Na ovoj seriji prikazani su i drugi važni svetski lideri poput marokanskog kralja Mohameda V, ganskog predsednika Krame Nkrume i premijera Konga, Patrisa Lumumbe.

Tito je na gvinejskoj novčanici bio simbol te borbe, jer je bio jedan od glavnih lidera Pokreta nesvrstanih, kojem je Republika Gvineja takođe pripadala.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading