mesec
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tokom septembra, planeta Zemlja dobiće svoj drugi "mesec" u formi malog asteroida 2024 PT5.

Za razliku od Mesecca, prirodnog satelita naše planete koji je uz nju već oko 4 milijarde godina, "novi mini mesec" će se zadržati samo dva meseca pre nego što se vrati "kući" u asteroidni pojas, koji prati našu planetu i kruži oko Sunca.

Tim naučnika koji se bavi takozvanim "događajima s malim mini mesecom" identifikovao je nadolazeći događaj gravitacionog zarobljavanja. Uočili su dinamičke karakteristike asteroida 2024 PT5 dok su rutinski pratili novootkrivene objekte u potrazi za potencijalno zanimljivim ponašanjem.

"Objekat koji će nas posetiti pripada asteroidnom pojasu Arjuna. To je sekundarni asteroidni pojas sačinjen od svemirskih stena koje prate orbite veoma slične Zemljinoj na prosečnoj udaljenosti od Sunca od oko 150 miliona kilometara. Objekti u asteroidnom pojasu Arjuna deo su populacije asteroida i kometa koji su blizu Zemlje", izjavio je vodeći autor istraživanja Carlos de la Fuente Marcos za Space.com.

On je objasnio da se neki od ovih objekata približavaju Zemlji na 4,5 miliona kilometara i pri niskim brzinama od oko 1.540 km/h.

"U ovim uslovima, geocentrična energija objekta može postati negativna, a objekat može postati privremeni mesec Zemlje. Ovaj određeni objekat će proći kroz ovaj proces počevši od sledeće nedelje i zadržati će se oko dva meseca. Ipak, neće pratiti punu orbitu oko Zemlje", dodao je on.

Događaji vezani za mini mesece se odvijaju na dva načina. Prvi podrazumevaju duge epizode tokom kojih asteroid obavi jednu ili više revolucija oko naše planete, pri čemu ti gravitacioni angažmani traju jednu ili više godina. Drugi tip epizoda su kratki angažmani u kojima malo telo ne napravi ni jedan puni krug. Te privremene "hvatanja" mogu trajati nekoliko dana, nekoliko nedelja ili nekoliko meseci.

Da bi postao mini mesec, nadolazeći objekat mora se približiti Zemlji na udaljenost od 4,5 miliona kilometara i kretati se "sporo" brzinom od 3.540 km/h.

"Pod ovim uslovima, geocentrična energija može postati negativna, a objekat postaje privremeno vezan za Zemlju. Do sada su identifikovana samo dva objekta podvrgnuta dugim 'zarobljavanjima', a to su 2006 RH120 i 2020 CD3. Takođe, postoje tri objavljena primera dugog 'zarobljavanja', 1991 VG, 2022 NX1 i 2024 PT5, ali ima i nekoliko neobjavljenih", kazao je Marcos.

Kratki događaji mini-meseca poput nadolazećeg relativno su česti, sa nekoliko slučajeva tokom desetljeća. Duge epizode "zarobljavanja" su retke i događaju se jednom u deset ili dvadeset godina.

Uzrok izbacivanja ovih objekata iz okoline Zemlje su gravitacioni poremećaji uzrokovani Suncem. Nakon što 2024 PT5 obavi svoju ulogu mini-meseca, vratiće se u orbitu usmerenu ka Suncu i nastaviti da bude deo asteroidnog pojasa Arjuna.

Nažalost, mnogi istraživači neće moći da vide 2024 PT5.

@najzena.rs Koja je to najskuplja stvar koju imate u garderoberu? #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #jelenakarleuša @karleusasuperstar ♬ original sound - Najzena.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading