razdvojene sijamske bliznakinje
Foto: Printscreen/www.youtube.com/Haber Lütfen

Tim od 60 medicinskih stručnjaka u Ankari uspešno je razdvojio 11-mesečne sijamske bliznakinje iz Pakistana, Mirhu i Minal, nakon složenih operacija koje su trajale oko 14 sati i obavljene su u dve faze.

Poznati pedijatrijski neurohirurg iz Londona, Ovase Džilani, obratio se predsedniku Turske, Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je ponudio da se operacije obave u Turskoj.

Bliznakinje su u maju stigle u Ankaru, gde su bile pod strogim medicinskim nadzorom u gradskoj bolnici Bilkent, piše Anadolija. 

Hirurški tim, predvođen Džilanijem, zajedno sa turskim lekarima Harunom Demirdžijem i Hasanom Muratom Erganijem, izveo je operacije u dve faze, a konačno razdvajanje je obavljeno 19. jula.

Prethodno su lekari izvršili operaciju proširenja tkiva balonom kako bi obezbedili dovoljno tkiva za pokrivanje glave nakon razdvajanja.

Nakon operacije, bliznakinje su privremeno smeštene zajedno u istoj sobi i krevetu zbog nelagodnosti, ali su se vremenom prilagodile, a njihovo zdravstveno stanje je sada stabilno.

Očekuje se da će biti otpuštene iz bolnice za dve do tri nedelje, dok će se njihov razvoj pratiti svaka tri meseca.

Turski ministar zdravlja, Kemal Memisoglu, nedavno je posetio bliznakinje i preneo dobre želje njihovoj porodici.

BONUS VIDEO 

@alo_portal KAKO POBEDITI STRAH NLP trener i kouč za razvoj otkriva tajnu uspeha #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #viralvideo #fyp #viraltiktok #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading