rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U poslednje vreme, svet postaje sve nemirnije mesto, a stiče se utisak da Treći svetski rat nije potpuno isključen.

Nakon sukoba u Ukrajini, nasilja u Gazi i nedavnih eksplozija u Libanu, mnogi razmatraju koja bi država bila najsigurnija u slučaju globalnog sukoba. U Libanu su, na primer, eksplodirali voki-toki i pejdžeri koje koriste borci Hezbolaha, uzrokujući smrt najmanje 20 ljudi i povredivši stotine.

Evo nekoliko predloga za sigurna utočišta:

Antarktik

Lista počinje kontinentom. Iako turizam nije potpuno nepoznat Antarktiku, malo je verovatno da bi se mnogi odlučili da se sklone na ovom ledenom kontinentu. Ipak, globalni sukob bi verovatno zaobišao Antarktik.

Argentina

Iako je Argentina bila uključena u sukobe, poput rata s Ujedinjenim Kraljevstvom oko Falklandskih ostrva 1982. godine, ova zemlja bi mogla postati utočište u slučaju gladi nakon nuklearnog rata, zahvaljujući izdržljivim usevima poput pšenice.

Srbija

Srbija, zbog svog neutralnog statusa i odbijanja da se prikloni vojnim blokovima, kao i zbog trenutne političke stabilnosti, mnogi svetski analitičari smatraju da upravo naša zemlja može biti jedna od retkih u Evropi koju će zaobići veliki svetski sukob.

Butan

Butan je od svog ulaska u UN 1971. godine proglasio neutralnost u sukobima. Ova mala azijska država je visoko rangirana na Globalnom indeksu mira i okružena je visokim planinama, što je čini sigurnim mestom.

Čile

Sa svojom dugom obalom od 6.435 kilometara i bogatstvom poljoprivrednih resursa, Čile je takođe dobra opcija za preživljavanje. Kao jedna od najrazvijenijih zemalja Južne Amerike, može pružiti potrebne resurse i tehnologiju.

Fidži

Ostrvska država Fidži, udaljena 4.300 kilometara od Australije, nudi mir zbog svoje niske vojne prisutnosti i bogate prirodne resurse, uključujući šume i ribu.

Grenland

Grenland, koje pripada Danskoj, poznato je po svojoj udaljenosti i političkoj neutralnosti, što ga čini sigurnim mestom u slučaju opasnosti.

Island

Island je poznat kao jedna od najmirnijih zemalja na svetu, sa obiljem slatkovodnih i morskih resursa, što ga čini otpornim na sukobe.

Indonezija

Indonezija takođe predstavlja sigurno utočište zahvaljujući svom neutralnom stavu prema globalnim političkim pitanjima. Njihova politika "slobodni i aktivni" teži očuvanju svetskog mira.

Novi Zeland

Sa svojim visokim mestom na Globalnom indeksu mira i neutralnim stavom, Novi Zeland nudi zaštitu kroz svoj planinski teren.

Južna Afrika

Ova zemlja ima značajne zalihe hrane i plodnu zemlju, kao i modernu infrastrukturu koja može pomoći u preživljavanju u slučaju sukoba.

Švajcarska

Švajcarska je poznata po svojoj političkoj neutralnosti i dobroj zaštiti zahvaljujući planinskom terenu i brojnim nuklearnim skloništima.

Tuvalu

Tuvalu, malo ostrvo u Tihom okeanu, ima samo 11.000 stanovnika. Zbog slabije infrastrukture i nedostatka prirodnih resursa, smatrano je nepoželjnom metom u slučaju globalnog sukoba.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading