muškarac trese nos
Foto: Printscreen/Foto: Shutterstock

Dvadesetogodišnji Sirijac je više od šest godina trpeo hronično curenje iz nosa, glavobolje i napade nakon povrede glave. Iako je pokušavao da ubedi lekare da njegovo stanje nije obična prehlada, nije uspevao da dobije pravu dijagnozu.

Tek nakon detaljnih pregleda, lekari su otkrili da on gubi cerebrospinalnu tečnost (CSF), koja mu je curila kroz nosni prolaz. Situacija je bila ozbiljnija nego što su u početku mislili.

Na skeniranju mozga, postavljena mu je dijagnoza traumatske encefalocele – stanja u kojem moždano tkivo izlazi kroz pukotine u lobanji.

rendgen glave

Foto: Shutterstock

 

Encefalocela je obično urođena retkost koja se javlja kod otprilike jednog od 10.400 porođaja, ali u ovom slučaju se razvila usled povrede glave nakon saobraćajne nesreće koju je doživeo šest godina ranije.

Kao posledica dugotrajnog neprepoznavanja simptoma, Sirijac je razvijao meningoencefalitis – ozbiljno stanje koje uključuje upalu mozga i moždanih ovojnica, piše mirror. 

Na kraju je zatražio medicinsku pomoć tek zbog curenja iz nosa, što je dovelo do hitne hospitalizacije.

Tokom boravka na intenzivnoj nezi, otkriveni su prelomi lobanje i ispupčenje moždanog tkiva u nosnoj šupljini. Iako su mu lekari preporučili operaciju, isprva je odbio.

Vratio se dva meseca kasnije i konačno pristao na operaciju. Neurohirurzi su uspešno vratili izbočeno tkivo, a pacijent se potpuno oporavio.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading