Mesec nad Beogradom
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zemlja će ove jeseni ugostiti novog posetioca. Ne, nije u pitanju vanzemaljac. To je asteroid.

Ova svemirska stena, koja nosi ime "2024 PT5," putuje svojom uobičajenom putanjom oko Sunca, ali će kasnije ovog meseca privremeno biti privučena u gravitacionu orbitu Zemlje.

Objekat, dug oko 10 metara, prvi su primetili istraživači u Južnoj Africi, koji su o njemu pisali u časopisu Research Notes of the American Astronomical Society ovog meseca.

Neki naučnici su opisali 2024 PT5 kao "mini-mesec."

Šta je mini-mesec?

Jednostavno rečeno, mini-mesec je svemirski objekat koji je privremeno zarobljen u orbiti planete, za razliku od redovnih meseca, koji su trajni pratioci.

Istraživači kažu da će 2024 PT5 putovati oko Zemlje u "konjičastoj" putanji oko dva meseca, od 29. septembra do 25. novembra.

Međutim, među naučnicima postoji nesuglasica o tome da li 2024 PT5 treba klasifikovati kao mini-mesec, s obzirom na to da neće napraviti punu revoluciju oko Zemlje pre nego što ga sunčeva gravitacija ponovo vrati na uobičajenu putanju.

Ovo nije prvi put da se takva pojava dešava. U 2020. godini, astronomi su identifikovali još jedan mini-mesec, 2020 CD3, koji je orbitirao oko Zemlje više od godinu dana.

Mini-mesec! Ovo neće biti jedina poseta 2024 PT5 — naučnici predviđaju da će biti ponovo uhvaćen gravitacijom Zemlje 2055. godine.

Da li ga možemo videti?

Nažalost, 2024 PT5 neće biti vidljiv golim okom, a kućni teleskopi verovatno neće biti dovoljni.

"Objekat je previše mali i slab za tipične amaterske teleskope i dvogledove," rekao je Carlos de la Fuente Marcos, jedan od autora članka koji opisuje asteroid, za Space.com.

"Međutim, objekat je dobro unutar svetlosnog opsega tipičnih teleskopa koje koriste profesionalni astronomi," dodao je Marcos.

Asteroid je prvi put posmatran pomoću teleskopa iz NASA-om finansiranog sistema za upozoravanje na terestrijalne udare asteroida.

Uprkos zastrašujućem imenu ovog programa, naučnici kažu da nema razloga za brigu i osiguravaju da 2024 PT5 nije na kolizionom putu sa Zemljom.

 

@najzena.rs Koja je to najskuplja stvar koju imate u garderoberu? #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #jelenakarleuša @karleusasuperstar ♬ original sound - Najzena.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading