salata
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naši preci su znali šta rade – kiseli kupus bio je njihova tajna. Sada nauka potvrđuje da je ova namirnica pravo čudo za zdravlje.

Kiseli kupus nije samo ukusan, već je i bogat vitaminom C, koji jača naš imuni sistem i usporava proces starenja. Osim toga, sadrži vitamine A, K i kompleks B vitamina, čime nas štiti od raznih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Takođe, kiseli kupus pomaže u snižavanju holesterola, što ga čini idealnom dijetetskom namirnicom za sve koji žele da očuvaju zdravlje srca i spreče bolesti. Otkrijte zašto bi trebalo da ga jedete češće i otkrijte tajnu dugovečnosti naših predaka!

Potrebno je:

2 glavice kupusa
6 većih šargarepa
So (1 kg po 1 kg povrća)
Voda

Priprema: Kupus izrendajte, a zatim rendajte i šargarepu. Izmešajte povrće i stavljajte ga u plastično bure, redajući povrće i so. Nalijte vodu toliko da pokrije povrće. Pritisnite ga poklopcem i kamenom kako bi se dobro sleglo. Ostavite da ukisne. Nakon nekoliko dana proverite – ako se pojavi pena, pokupite je.

Kada se kupus i šargarepa ukisele, poslužite salatu.

Ključne zdravstvene koristi

Probiotici: Kiseli kupus je bogat probioticima, koji pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Istraživanja pokazuju da probiotici mogu poboljšati probavu i jačati imuni sistem. (Izvor: Ouwehand, A. C., & Salminen, S. (2004). "Functional and nutritional properties of probiotics." Journal of Nutritional Science and Vitaminology.)

Vitamin C: Kiseli kupus je dobar izvor vitamina C, koji je važan za imuni sistem i antioksidantnu zaštitu. (Izvor: USDA FoodData Central)

Zdravlje srca: Neka istraživanja sugerišu da fermentisane namirnice, kao što je kiseli kupus, mogu pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska. (Izvor: J. D. D. (2012). "Fermented foods, health and the gut microbiome." Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology.)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading