devojčice i dečaci žive sami
Foto: Printscreen/www.youtube.com/Factstream

Jedan od njih bio je britanski rijaliti "Boys and Girls Alone", lansiran 2002. godine. Dvadeset dve godine kasnije, ovaj društveni eksperiment ostaje predmet rasprava zbog svog neobičnog i problematičnog ishoda.

Producenti ovog dokumentarnog rijalitija, emitovanog na Kanalu 4, odlučili su da istraže šta će se dogoditi ako desetoro dece ostave samo u kući na pet dana.

U eksperimentu je učestvovalo 10 dečaka i 10 devojčica, uzrasta između 11 i 12 godina.

U prvoj epizodi "Boys Alone", deset dečaka smešteno je u kuću opskrbljenu hranom, igračkama, knjigama i bojicama. Deca su bila bez nadzora odraslih, osim snimateljske ekipe koja nije smela da interveniše, osim u slučaju ugrožavanja bezbednosti.

Kamere su bile postavljene širom kuće, uključujući spavaće sobe, gde su dečaci provodili noći.

devojčice i dečaci žive sami

www.youtube.com/Factstream

 

Deca su imala slobodu da napuste kuću ili razgovaraju s produkcijom, medicinskom sestrom, roditeljima ili dečjim psihijatrom kad god su to želela.

Iako su prošli obuku iz kuvanja pre početka eksperimenta, nijedan dečak nije iskoristio te veštine. Umesto toga, jeli su grickalice i pili gazirane napitke, dok su za obrok jedva uspeli da ispeku zamrznutu picu.

Podelili su se u dve grupe – bučnu i tišu. Grupa bučnih dečaka noću je ometala druge, pravila galamu i izazivala sukobe.

Jedan dečak, Majkl, postao je meta ostalih zbog svog neobičnog ponašanja, pa su ga vezali za stolicu u bašti. Do kraja petog dana, atmosfera u kući postala je agresivna, a prostor potpuno demoliran.

Kako su devojčice prošle kroz isti eksperiment?

Nakon uspeha prve emisije, Kanal 4 je 2003. godine lansirao dokumentarac pod nazivom "Girls Alone", sa identičnim konceptom, ali ovog puta sa deset devojčica. Eksperiment je otkrio značajne razlike u ponašanju između devojčica i dečaka.

Prvog dana, jedna devojčica preuzela je na sebe kuvanje i čišćenje, pripremivši obrok za sve. Za razliku od dečaka, devojčice su se okupile za stolom i zajedno jele.

Nakon obroka, organizovale su modnu reviju i pekle kolače za zabavu. Ubrzo su počele da čiste kuću i napravile plan za raspodelu poslova.

Iako je bilo svađa, one su se brzo mirile i tešile jedna drugu. Dve devojčice su napustile projekat pre kraja, ali ostale su uspešno očistile kuću pre nego što su otišle.

Iako je koncept izazvao zanimanje, mnogi gledaoci su bili besni zbog toga što su deca bila prepuštena sama sebi.

Ipak, Kanal 4 je 2009. godine ponovo pokrenuo rijaliti "Boys and Girls Alone", gde su dečaci i devojčice živeli zajedno. Ovog puta imali su zadatke, novac i išli su na kampovanje.

Međutim, britanski regulatorni organ primio je preko 180 žalbi zbog optužbi za "zlostavljanje i okrutno postupanje prema deci", pa ovaj projekat više nije ponovljen.

Majka jednog od učesnika, Rut Luis, izrazila je žaljenje zbog toga što je dozvolila svom sinu da učestvuje u prvom projektu. „Bilo je užasno gledati sve to ponovo,“ rekla je.

I njen sin Sem, koji je 2009. imao 19 godina, izjavio je da ga je sramota zbog učešća, opisujući iskustvo kao haotično i depresivno.

Ovaj kontroverzni eksperiment ostavio je trajan utisak na učesnike i gledaoce, pokazujući granice društvenih eksperimenata na televiziji.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading