automobili
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Tojota prijus" je postala simbol hibridnih automobila i ekonomične vožnje. Sada je napokon dobila i zasluženo priznanje.

Nova generacija "prijusa" ostvarila je rezultat koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Naime, tokom vožnje od zapadne do istočne obale SAD-a, "prijus" je postigao prosečnu potrošnju od 93.158 MPG, što je oko 2.5 l/100 km.

Za volanom je bio Vejn Gerdes, koji je vozio od gradske skupštine u Los Anđelesu do one u Njujorku, što je put dug čak 5.168,7 kilometara.

Pri tom, "prijus" nije samo prelazio ravnice – vožnja je uključivala i savladavanje visine do 2.100 metara, prelazak kroz pustinju Mohave, a temperature su dostizale i do 40 stepeni Celzijusa.

Tojota naglašava da je zvanična prosečna potrošnja "prijusa" prema EPA standardima 4.13 l/100 km, što znači da je Gerdes posebno pazio kako bi dodatno smanjio potrošnju goriva.

Gerdes ističe važnost polaganog ubrzavanja, bez naglog pritiska na gas, kao i ranog puštanja papučice gasa kad se približava mestu gde je potrebno zaustaviti vozilo.

"Za ovakav pokušaj rekorda potrebno je mnogo planiranja. Ne možete to uraditi bez pripreme. Morate imati plan, ali takođe biti spremni da ga prilagodite u hodu. Ako se okolnosti promene, morate biti u stanju da promenite plan i nastavite ka cilju", rekao je Gerdes.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading