voće
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Uprkos visokim troškovima svežih namirnica, domaćinstva i dalje izgleda da bacaju dragoceno voće i povrće praveći jednostavnu, ali uobičajenu grešku.

Radnik u supermarketu otkriva "tajni kod" koji koriste za garantovanje svežih proizvoda.

 Međutim, stručnjak je otkrio tajnu iz supermarketa koja će vas spasiti od bacanja proizvoda.

Ričard Prajs iz međunarodne usluge dostave supermarketa Britsuperstore izjavio je: "Supermarketi sada koriste jednostavan, ali tajni kod za označavanje datuma do kada je proizvod najbolji na određenom voću i povrću."

Stručnjak savetuje ljude da nikada ne oslanjaju na datum do kada je proizvod najbolji, već da dešifruju "alfanumerički kod" koji se takođe može videti na pakovanju.

Koji je tajni kod?

Sistem je jednostavan: na pakovanju se nalazi slovo i broj. Slovo odgovara mesecu, pri čemu je 'A' za januar, 'B' za februar, itd., dok broj predstavlja dan u mesecu.

Price je dodao: “Na primer, ako vidite 'D15' na pakovanju jagoda, to znači da su najbolje do 15. aprila. Razumevajući ovaj kod, lako možete izabrati svežije proizvode i osigurati da dobijete najduži rok trajanja.”

Objašnjenje datuma do kada je proizvod najbolji

Još jedan savet za očuvanje vaših proizvoda i izbegavanje otpada je potpuno razumevanje šta datumi do kada je proizvod najbolji zapravo znače. Kupci u supermarketima nisu svesni da datumi 'do kada je najbolji' samo pokazuju vrhunsku kvalitetu, a ne sigurnost, piše express.co.uk.

Stručnjak je objasnio: "Proizvodi poput konzervirane hrane mogu se bezbedno jesti dve do pet godina nakon 'datuma do kada je najbolji' ako se čuvaju na hladnom i suvom mestu. tvrdi sirevi poput čedara mogu se jesti čak i nakon što se ukloni površinski plesan, a suvi sastojci poput testenine i belog pirinča, kada se čuvaju u hermetičkim posudama, mogu trajati i nekoliko godina."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading